ISO 14005 - Útmutató a környezetirányítási rendszerek lépcsőzetes kialakításához

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Új ISO szabvány: a környezetirányítási rendszerek fokozatos bevezetéséhez

2012-01-04


Cikk ajánlása Cikk myomtatása

 Az ISO megjelentette új szabványát, amely a szervezeteket, különösen a kis- és középvállalkozásokat (KKV-k), abban segíti, hogy a környezetirnyítsi rendszer (KIR) kiépítését fokozatosan valósíthassák meg.

Manapság a szervezetek egyre inkább számításba veszik a környezetirányítási követelményeket is tevékenységeik végzésekor. Azonban bármennyire is igaz az, hogy világosan látják a környezetirányítási rendszer nyújtotta előnyöket, egy KIR bevezetése nem mindig könnyű feladat, különösen egy kis- és középvállalkozás esetében.

Ezt a feladatot könnyíti meg az ISO 14005:2010, Környezetirányítási rendszerek – Útmutató a környezetirányítási rendszerek lépcsőzetes kialakításához, beleértve a környezetvédelmi teljesítményértékelés alkalmazását.

A szabvány célja, hogy útmutatást adjon a szervezetek számára, hogyan alakíthatják ki, vezethetik be, tarthatják fenn és fejleszthetik fokozatosan a környezetirányítási rendszereiket, amely az ISO 14001-es KIR rendszer követelményeit teljesíti. Az ISO 14005 tartalmaz tanácsokat a rendszerek integrálásához, és környezeti teljesítményértékelési technikák alkalmazásához is.

Ez a nemzetközi szabvány bármely szervezet számára alkalmazható, függetlenül annak fejlettségi szintjétől, területi elhelyezkedésétől, vagy tevékenységétől.

Egy lépcsőzetes bevezetésnek számos előnye van:

  • az alkalmazók folyamatosan tapasztalhatják a kézzelfogható eredményeket, a rendszerbe fektetett idő-, illetve pénzbeli erőforrások megtérülését
  • láthatóvá válik, hogyan csökkentik a környezetvédelmi fejlesztések a költségeket, hogyan javítják a szervezet külső felekkel való kommunikációját, valamint azt, hogy a jogi és egyéb követelményeknek való megfelelés igazolását mennyivel könnyebbé teszi a rendszer a szervezet számára, és mindezeken túl a vevői elvárásoknak való megfelelés is teljesül.
  • lépésről lépésre követhetővé válnak tehát azok az eredmények, melyeket a környezetirányítási rendszer hoz magával, amint az egyes követelményeket fokozatosan teljesíti a szervezet.
  • a szervezet, a vevők és a beszerzési lánc rsztvevői számára fontos területekre fókuszálhatnak a rendszer működtetésekor.

 A szabványban leírt modell rugalmasan segíti a szervezetet, a szervezet igényeire fókuszálva, ugyanakkor a rendszer területi hatályát és mélységét fokozatosan továbbfejlesztve a projekt előrehaladásával, a szervezet céljaival és erőforrásaival összhangban.

Dr Anne-Marie Warris, az ISO 14005 kidolgozásáért felelős albizottság elnöke hozzátette: „A munkacsoport tagjai dicséretet érdemelnek a környezetirányítás kiemelt fontosságú területén a szabvány kidolgozásakor végzett kemény munkájukért. A projekt során számos fejlődő ország jelezte milyen fontos számukra a most készülőben lévő szabvány.”

A vezetési eszközként alkalmazott környezetirányítási rendszer lehetővé teszi:

  • hogy azonosítsák és szabályozzák a tevékenységek, termékek és szolgáltatások környezeti hatásait,
  • a rendszerszemléletű megközelítést a környezeti célok kitűzéséhez, ezek eléréséhez és megvalósításuk nyomon követéséhez,
  • valamint biztosítja a jogi megfelelést.

 

És bár az ISO 14001 szabványnak való megfelelés akkreditált tanúsítása nem követelménye sem az ISO 14005-nek, sem pedig az ISO 14001-es környezetirányítási rendszereknek, sok szervezet törekszik az akkreditált tanúsítvány megszerzésére, amely igazolja, hogy környezetirányítási rendszere megfelel az ISO 14001-es szabvány követelményeinek. Egy 2009-es decemberi adat szerint, legalább 223.149 akkreditált tanúsítvány került kibocsátásra összességében 159 orszgban szerte a világon.

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

haszonkulcsos árképzés

A vállalat az összes költségeit figyelembe véve meghatározza, hogy hány százalékos hasznot kíván beépíteni a piaci árba