A Vértes-Metál Kft. tapasztalatai az ISO 9001 minõségirányítási és az ISO 14001 környezetirányítási rendszerérõl

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához

A Vértes-Metál Kft. tapasztalatai az ISO 9001 minõségirányísi és az ISO 14001 környezetirányítási rendszerérõl

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

A Vértes-Metál Kft. 2003 folyamán a Standard-Team Kft. segítségével ISO 9001 és ISO 14001 rendszereket épített ki. Az elmúlt 1 év tapasztalatairól kérdezte a cég munkatársait, az elsõ éves felülvizsgálati auditon a cég auditora, Fehér Károlyné Zsuzsa.

Integrált rendszer a hulladékgazdálkodásban

A <a href="http://www.hulladek.com">Vértes-Metál Kft. ISO 9001 valamint ISO 14001 rendszerét 2002-ben kezdte el kiépíteni a STandard-Team Kft. tanácsadóinak segítségével. A cég hulladékok újrahasznosításával foglalkozik. Bõvebb információt a cégrõl a ide kattintva kaphatunk. 2004. decemberében az International Cert Hungary tanúsító már az elsõ éves felülvizsgálatot tartotta, a felülvizslat is sikeres volt, a cég gondosan ápolta mind az ISO 9001 minõségirányítási, mind az ISO 14001 környezetirányítási rendszerét. Az auditor asszony Nagy Gábort a minõsggyi vezetõt kérdezte pozitív és negatív tapasztalatairól.

Lét kérdés az integrált (ISO 9001; ISO 14001) rendszer beveztése

Nagy Gábor:  Pozitív tapasztalatunk volt, hogy az Alcoa Köfém Kft., ahova színesfémet, hulladékot szállítunk be, januárban közölték, hogy ISO 9001 nélkül nem szállíthatunk be nekik. Az ISO 14001-et még nem kérték, de nagy örömmel fogadták, és a beszállítói értékelésükben nagyon nagy hangsúllyal esik majd ez is latba. Az ISO 9001 révén nagyban nõtt a szervezettség. A látogatók, akik ide járnak, napi szinten megdicsérik a telephelyünk rendezettségét, a tisztaságot, melynek kialakulásban az ISO 9001 és az ISO 14001 rendszereknek is nagy szerepük van. A hozzánk belépõ vendégek minden esetben csodálkozásuknak adnak hangot, hogy milyen rendezettséget találnak a telephelyen.

Kimagasló teljesítmény

Fehér Károlyné szerint is kétségtelen, hogy ilyen rendet nem lehet csinálni, csak azért, mert jön a tanúsító, itt a rend állandó lehet, ilyen rendezettséget még hulladékkezelõ telephelyen szinte nem is látott, pedig már jó pár helyen járt.

 ;Munkatrsak szemléletének alakulása

Nagy Gábor: Negatívumként tudom említeni, hogy a fizikai létszámmal az ISO 9001 minõségirányítási és az ISO 14001 környezetirányítási rendszer nagyon nagy erõfeszítésbe került tudatosítani. Ugyanakkor vannak olyan kollegáink, akiknek nagyon tetszik az ISO 9001 minõségirnyítási rendszer, és mindenkinek felhívják a figyelmét ennek betartására. A munkatársak nagyon örültek annak, hogy tisztázódtak a felelõsségi és hatáskörök, tudják, ki a felettesük, kinek felelnek.

 ISO 9004 plusz követelményei

A Vértes-Metál Kft. nagy figyelmet fordít a munkatársak véleményére is. Tovább lépve az ISO 9001 szabványon a cég már az ISO 9004 szabvány elemeit is beépítette a minõségirányítási rendszerbe, így kötelezõvé tette a vezetõség számára az írásbeli munkatársi véleménykést. A véleménykérés eredményét komolyan véve, tettek is azért, hogy a munkatársak véleménye javuljon. A cég kérdésként tette fel azt is, mennyire egyértelmûek a munkatársak számára, a napi feladatok. Ez az ISO 9001 minõségirányítási rendszer bevezetését követõen 22%-al javult. Az ISO 9001 minõségirányítási rendszer a bevezetésekor - munkatársak véleménye szerint- munkájának átláthatóságának 82% tartotta jónak, a bevezetést követõen, egy év múlva, a munkatársak 100%-a így nyilatkozott. 

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

eltérési engedély

a termék létrehozása elõtt adott hozzájárulás egy termék (3.4.2.) eredetileg elõírt követelményeitõl (3.1.2.) való eltéréshez MEGJEGYZÉS: Az eltérési engedély általában a termék korlátozott mennyiségére, vagy korlátozott idõre terjed ki, és meghatározott felhasználásra...