Pályázatok tipikus tartalmi hibái, pályázati kiírás és pályázati útmutató

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Érdemes pályázni?

2011-12-15


Cikk ajánlása Cikk myomtatása

Azt szokták mondani, hogy a bankok azoknak a vállalkozásoknak adnának szívesen pénzt, amelyek dinamikus üzletpolitikát folytatnak, és megfelelő vagyoni fedezettel rendelkeznek, ám pont ezek nem akarnak hitelt felvenni. Azoknak viszont, akik kölcsönért jelentkeznek, nem szívesen nyújtanak hitelt, hiszen aggályos az üzletmenetük, és gyakran vagyoni biztosítékot sem tudnak szolglni. Ez a logika a pályázati rendszer működésére is igaz, hiszen a program meghirdetői szívesebben veszik azokat, akiknek határozott elgondolásai vannak, és a pályázaton történő, eredményes szereplést nem célnak, hanem eszköznek tekintik törekvéseik megvalósítására.

A kis és középvállalkozások esetében egyértelműen gyengeséget jelenthet a hiányzó tőkeerő, ami miatt a vállalkozás olykor a pályázat vagy a hitel megkívánt önerejét sem tudja finanszírozni. A pályázatokat versenyképes vállalkozásoknak írják ki, amelyek munkahelyeket képesek megőrizni, illetve újakat létrehozni, és emellett gazdasági eredményeik javtására is kötelezettséget vállalnak a pályázat fenntartási időszakában (mely általában 3 év a projekt lezárást követően).
A pályázókra vonatkozó konkrét feltételeket és eljárási szabályokat a szűkszavú pályázati kiírások és a részletező pályázati útmutatók tartalmazzák, melyek változnak az évek folyamán, és elmondható, hogy az egyre finomodó pályázati dokumentáció jórészt könnyebbséget jelent a pályázatot beadó cégek számára. A pályázatot kiírók is tanulnak a hibáikból, illetve igyekeznek minden kiskaput bezárni.
A pályázatok tipikus tartalmi hibái:
    határidő-túllépés, késedelmes beérkezés
    a pályázat hiányos, vagy más ok miatt nem felel meg a kiírásban szereplő követelményeknek
    a pályázó nem jogosult pályázni
    a projekt meghaladja a megszabott maximális időtartamot
    a projekt nem megfelelő, a szakmai koncepció elégtelen
    adminisztrációs hibák, elírások
    a pályázat lejárt határidejű árajánlatot tartalmaz
    árajánlattal alá nem támasztott vagy azzal nem egyező költségtétel szerepel a részletes költségvetésben
    a költségvetés-készítés hiányosságai (el nem számolható költségek szerepeltetése, túlárazás, áfatartalom szabályozástól eltérő kezelése)
    egy költségtétel teljes költsége meghaladja az igényelt támogatás megjelölt arányát (ha erre vonatkozóan van előírás)
    a papíron és az elektronikus formában beadott pályázatok között eltérés van
    a pályázó nem írja alá a pályázatot, vagy üresen hagyja a pályázati nyomtatvány egyes pontjait, illetve hiányzik a hivatalos pecsét a pályázatról

Mivel a pályázatok évente csak egyszer jelennek meg, ezért érdemes alaposan felkészülni a projektekre, nem utolsósorban azért, mert igen időigényes folyamat egy pályázat beadása, illetve előkészítése. A költségvetés elkészítésénél a lehető legnagyobb gondossággal kell eljárni, mert a pályázat befogadása után a megállapodásban rögzített költségeken túl egyéb költségek nem lesznek elszámolhatóak. A mellékletek beszerzését nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, tekintettel a hivatalos igazolások beszerzésének időigényére. Figyelembe kell venni továbbá azt is, hogy az Európai Uniós pályázatok általános szabálya, hogy a már megkezdett beruházások nem támogathatóak.
Akármilyen döntést is hoz meg a vállalkozás vezetése, egyben biztosak lehetünk: a támogatásokat nem adják ingyen, de egy átgondolt projekt finanszírozásában jelentős segítséget képviselhetnek a pályázati pénzek.

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Kapcsolódó tartalom a Vállalkozás fejlesztési portálon:

 • Informatikai pályázatok


 • Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
  Online tanácsadás

  Kérdező: aranyvirag7
  Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
  A Válasz: Itt olvasható


  Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
  Szakszótár

  társadalomközpontú marketing

  A szervezetnek az a feladata, hogy meghatározza a célpiacok szükségleteit, igényeit és érdekeit, és a konkurenciánál hatékonyabban elégítse ki oly módon, hogy megőrizze és bővítse a fogyasztó és a társadalom jólétét.