A minõségirányítás alapelvei

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

A minõségirányítás alapelvei

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

Az MSZ EN ISO 9001:2001 minõségirányítási szabvány alapja a következõ 8 alapelv. Az alapelveket azzal a céllal alkották meg, hogy a szervezetek felsõ vezetése alkalmazza azokat a jobb szervezeti teljesítmény eléréséhez.

Honlapkéstés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

1. Vevõközpontúság

A szervezetek vevõiktõl függenek, ezért szükséges érteniük a mostani és jövõbeli vevõi igényeket, meg kell felelni a vevõi követelményeknek, és képesnek kell lenni felülmúlni a vevõi elvárásokat.
A vevõi igények és elvárások vizsgálata és megértése, azok kommunikálása a szervezet egésze felé alapvetõ fontosságú, ez a szervezetek létezésének egyik alapja. Ezért fontos, hogy a szervezeti célok kapcsolódjanak a vevõi igényekhez és elvárásokhoz. A vevõi elégedettséget mérni kell, és az eredményeknek megfelelõen lehet folytatni a tevékenységet.

2. Vezetés

A vezetõk teremtik meg a céloknak és a szervezet vezetésének egységét, vagyis olyan belsõ környezetet kell létrehozni és fenntartani, amelyben a munkatársak teljes mértékig részt vehetnek a szervezet céljainak elérésében.r/> A vezetés feladata a szervezet jövõjének kialakítása, a tevékenységek egységes módon történõ bevezetése és értékelése, a szervezet különbözõ szintjei közötti kommunikációs problémák minimalizálása. Inspirálás, bíztatás és a munkatársak elismerése szintén vezetõi tevékenységek.

3. Munkatársak bevonása

A munkatársak minden szinten a szervezet alapját tekintik, és teljes bevonásukkal válik lehet;, hogy képességeiket a szervezet érdekében használják. A munkatársak megnyerésének eredménye: motiváltság, elkötelezettség a szervezeten belül, innováció és kreativitás a szervezet céljainak elõmozdításában. Az egyéni teljesítmény számonkérhetõvé válik, elvárható a részvétel és közremûködés a folyamatos fejlesztésben. A munkatársak aktívan keresik a lehetõséget tudásuk, szakképzettségük és tapasztalataik növelésére.

4. Folyamatszemléletû megközelítés

A kívánt eredményt hatékonyabban lehet elérni, ha a tevékenységeket és a velük kapcsolatos erõforrásokat folyamatként kezeljük. Az erõforrások hatékonyabb felhasználásával alacsonyabb költségek és rövidebb ciklusidõk érhetõek el. Jobb, következetesebb és kiszámítható eredmények lesznek. Célzott és rangsorolt fejlesztési lehetõségek adódnak.

5. Rendszerszemlélet az irányításban

Az egymással összefüggõ folyamatok rendszerként való azonosítása, megértése és irányítása hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet eredményesen és hatékonyan va;sítsa meg. Ennek lépései: a folyamatok számbavétele és integrálása, amelyek leginkább alkalmasak a kívánt eredmény elérésére, összpontosítás kulcsfolyamatokra, közös célok eléréséhez szükséges feladatok és felelõsségi körök jobb megértése, azáltal csökkenek az egymást keresztezõ funkciók okozta akadályok.p>

6. Folyamatos fejlesztés

A szervezet teljes mûkösének folyamatos fejlesztése legyen a szervezet állandó célja. Az alapelv alkalmazásának elõnye a növekvõ teljesítmény a szervezeti képességek fejlesztésével, minden szinten a fejlesztési tevékenységek felsorakoztatása szervezeti stratégiai céllal, a szervezet minden tagja törekedjen a termékek, folyamatok és rendszerek folyamatos fejlesztésére.

7. Tényeken alapuló döntéshozatal

Az eredményes döntések adatok és információk elemzésén alapulnak. Az adatok és információk legyenek pontosak és megbízhatóak, valamint hozzáférhetõk a megfelelõ személyek számára. Az adatok és információk elemzése ellenõrzött módszerekkel történjenek. Fontos a tényszerû elemzése, tapasztalatok és intuíció egyensúlyán alapuló döntéshozatal és cselekvés.

8. Kölcsönösen hasznos szállítói kapcsolatok

Egy szervezet és annak beszállítói egymástól kölcsönösen függenek, és egy kölcsönösen hasznos kapcsolat elõsegíti mindkét oldal értékteremtõ magatartását.
Az alapelv alkalmazásának elõnyei:

  • a piaci/vevõi igények és elvárások változásakor rugalmas és gyors reagálási képesség
  • költségek és erõforrások optimalizálása
  • világos és nyílt kommunikáció
  • az információ és a tervek egymással történõ megosztása
  • közös fejlesztési és javítási tevékenységek kezdeményezése

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

telemarketing

Reklámüzenetek eljuttatása közvetlenül az emberekhez, telefonon keresztül. In-bound: ha az ügyfél kezdeményezi a hívást, out-bound, ha kimenő hívásról beszélünk.