CE JEL ALKALMAZÁSA

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Vissza a cikkek listájához Következő

CE JEL ALKALMAZÁSA

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

Az Európai Unió legfontosabb alapelve az áruk, a szolgáltatások, a személyek és a tõke szabad áramlása. A kereskedelem akadályainak elhárítása, azaz az áruk szabad mozgásának feltétele, hogy a követelmények és eljárások valamennyi tagállamban azonosak legyenek. Ezt célozzák meg a tagállamok által közösen elfogadott, a nemzeti jogszabályaik közelítéseként létrehozott európai jogszabályok, (az ún. direktívák), valamint az európai szabványok.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Az EU-s elõírásainak, rendszerének átvétele a termékek forgalomba hozatali követelményeit Magyarországon gyökeresen átalakította. A régi rendszer szerint a fogyasztási cikkeket a piacra kerülés elõtt kötelezõ vizsgálatnak kellett alávetni, az ipari felhasználásra kerülõ termékek nagy részénél pedig hatósági engedélyhez volt kötve a gyártás, az importálás, a forgalomba hozatal, ill. az üzembe helyezés.

Európai elvek

Az európai elvek szerint a terméket megfelelõség-értékelési eljárásnak kell alávetni, amelynek módját a termék használatából származó kockázati tényezõk függvényében jogszabály határozza meg. Az új rendszerben lényegesen nagyobb a gyártó, a forgalmazó önállósága és felelõssége.

Szabványok szerepe

Megváltozott az új rendszerben a szabványok szerepe is. A régi rendszerben valamennyi kiadott szabvány kötelezõ volt, ma a szabványok alkalmazása önkéntes. (ennek oka, hogy a szabványok a gátolták a technika szabad fejlõdését, a kreatív gondolkodást).

A fent említett követelményrendszer egységesítésre az európai direktívák kerültek kiadásra, sokak nincsenek tisztában, a szó jelentésével, sokan egyfajta ajánlásként tekintettéka direktívákat, ennek ellenére a direktívák kötelezõen alkalmazandó jogszabály.

A jogszabályoknak való megfelelést segítik a nem kötelezõ szabványok. Az elmúlt 5-10 évben számos direktíva került kiadásra, (ill. több ezer szabvány) amelyek folyamatosan kerülnek átültetésre a magyar jogrendbe.

Másik fontos dolog a termékek biztonsága, azaz az élet-, egészség- és környezetvédelmi elõírások betartása amit természetesen az európai jogszabályok tartalmaznak – ezért ismeretük, ill. alkalmazásuk nélkülönözhetetlen.

 A termékbiztonságot egyenlõre többfajta szabályozás biztosítja, így:

  • az ún. horizontális joganyagok,
  • régi, ill. az
  • új megközelítésû irányelvek.

Régi megközelítés teljes szabályozást jelent-és ez a mai napig fontos, az élelmiszerek, gyógyszerek, jármûvek, vegyi anyagok területén.
Az új megközelítésû irányelvek 1985-ben kerültek bevezetésre, amelyek egy-egy fontosabb területet fednek le, pl.: gépek, játékok, villamos termékek, stb.

Termékbiztonság alapelv

Mivel fizikai képtelenség valamennyi termékre specifikus szabályozást létrehozni, ezért megalkották 1992-ben az általános termékbiztonságról szóló irányelvet – amelynek lényege, hogy csak biztonságos termék hozható forgalomba. Másik ilyen jellegû horizontális jogszabály a termékfelelõsségrõl szóló fogyasztóvédelmi jellegû szabályozás, amely kimondja a gyártó, ill. a forgalmazó felelségét a termék használatából eredõ károk esetében.

>Azonban a termékek többsége a gyártói megfelelõségi nyilatkozata alapján forgalomba hozható, nem kötelezõ független vizsgáló-tanúsító szervezet igénybe vétele. Független tanúsító szervezet bevonása csupán veszélyes gépeknek, berendezéseknél kötelezõ. Ez egyrészt könnyíti a piacra jutást, másrészrõl nagyobb a kockázata, hogy nem megfelelõ a piacon található termék – ezért is kap nagyobb hangsúlyt a fogyasztóvédelem.

Az új megközelítésû irányelvek hatálya alá tartozó termékek esetében a követelményeknek való megfelelõsséget a terméken elhelyezett CE jelölés jelzi a hatóságok és természetesen minden piaci szereplõ részére.

A CE jelölés

alkalmazása természetesen nem elegendõ a forgalomba hozatalhoz. Fontos, hogy a gyártó a (büntetõjogi felelõsség elismerésével) megfelelõség nyilatkozat aláírásával igazolja, hogy a termék megfelel a vonatkozó irányelveknek. Bizonyítékként szabályozni kell a folyamatokat, amelyben csapatunk a STandard-Team Kft. segítsége kérhetõ, a folyamatok azaz a jó gyártási gyakorlat rögzítésével el készíteni a mûszaki dokumentációt (termék, gyártó azonosítása, gyártási és a mellékfolyamatok szabályozása, termék mûszaki leírása, tervrajzok, vizsgálati jegyzõkönyvek, telepítési útmutató, felhasználási utasítások), mely alátámasztja, hogy a termék megfelel a követelményeknek. Ezt természetesen be kell mutatni a piacfelügyelet számára.

Másik fontos dolog, hogy a CE jel nem alkalmazható valamennyi piacon található termék esetében. CE jelölés csupán az új megközelítés irányelvei alá tartozó termékekre vonatkozik. Így pl. a lakossági bútorokra nem kell CE jelölést alkalmazni, sõt ennek feltüntetése jogszabály ellenes is., azonban ha az a bútor gyermekbútor, úgy viszont kötelezõ a CE jelölés, valamint a megfelelõségi nyilatkozat és a mûszaki dokumentáció.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Kapcsolódó tartalom a Vállalkozás fejlesztési portálon:


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

újramunkálás

tevékenység egy nem megfelelõ terméken, hogy az teljesítse a követelményeket MEGJEGYZÉS: Szemben az újramunkálással, a javítás befolyásolhatja, vagy megváltoztathatja a nem megfelelõ termék részeit.