Notice: Undefined index: standinewshead in /var/www/clients/client1/web122/web/modules/news/news.php on line 258
Néhány szóban az adatelemzésrõl a gyakorlatban adatelemzések minõségbiztosítás msz en iso 9001:2001 minõségirányítás

 Néhány szóban az adatelemzésrõl a gyakorlatban

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához

Néhány szóban az adatelemzésrõl a gyakorlatban

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

A különbözõ mérések, ellenõrzések eredményeit a termék, a folyamatok, a rendszer tökéletesítésére kell felhasználni. Ezt megkönnyíti az ún. adatelemzés. Az adatelemzés az összegyûjtött információk összesítését, kiértékelését, értelmezését jelenti, abból a célból, hogy igazoljuk a megfelelõséget vagy feltárjuk a fejlesztési, javítási igényeket.

 

ISO 9001, ISO 14001 rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

 

Adatelemzés a gyakorlatban


Ez a tevékenység kiterjedhet a beszállítókra, a vevõi megelégedettségre, a termékek megfelelõségére (követelmények teljesülé;se), és lehetõleg a folyamat- és termékjellemzõk trendjeire is. Így igen hasznos, és sokszor akár megdöbbentõ információkat nyerhetünk például a beszerzések alakulásának elemzése, vagy az ellenõrzések során megtapasztalt mûszakok, csoportok eredményei közötti különbségek felismerése révén. Csakis ilyen elemzések segítségével határozhatóak meg a vállalati folyamatok azon beavatkozási pontjai, melyek korrigálása növelheti a mûködés hatékonyságát.

A lényeg, hogy folyamatainkat, helyzetünket, eredményeinket, piaci információinkat minél rendszerezettebben, átfogóan gyûjtsük és számszerûsítsük. Ha a számszerûsítésnél és értékelésnél mindig azonos utat követünk, eszközt nyerünk a trendek, tendenciák értékelésére vagy az eseti kitérések felismerésére. Az adatelemzés lényege, hogy túl az információk napi értékelésén és a szükséges azonnali intézkedéseken, legyen gazdája, rendszerbeli felelõse az átfogó elemzéseknek is.

A kisvállalkozói szektorban alapvetõ és jellemzõ probléma a rövidvú gondolkodás a szervezeti mûködésben. Ennek okai nyilvánvalóak, és éppen ezért nehéz az ilyen cégek vezetõit meggyõzni az adatok gyûjtésének, rendszeres értékelésének hasznosságáról. Az adatok elemzésének két kiemelt és egymással szoros kölcsönhatásban álló területe, nevezetesen a vevõi, valamint a munkatársi elégedettség vizsgálatok egyébként is igen kényes pontok a kisvállalkozások életében. A vevõi elégedettséggel kapcsolatban az az általános vezetõi álláspont, hogy a személyes kapcsolattartás, valamint a piacképes kereslet jelenléte feleslegessé tesz minden egyéb alkalmazható módszert az elégedettség felmérésére. A másik tévhit az, hogy a reklamáció jelenlétének hiánya a vevõi elégedettséggel egyenlõ. A munkatársi vélemények területe, ha lehet még kritikusabb terület, az erõforrások hiánya indokán nem is kívánnak foglalkozni a munkatársi javaslatok, vélemények figyelembe vételével. Az ilyen hozzáállás pedig pontosan azt eredményezi, hogy a vevõk és a munkatársak lojalitása nem megfelelõ szintû. Márpedig a kisvállalkozások számára egy-két kiemelt vevõ elvesztése, ami természetesen a továbbajánlások lehetõségének elvesztését is jelenti, akár a létjogosultságot kérdõjelezheti meg. A vevõi vélemények megismerése, értékelése és objektí;v elemzése nélkül a vállalati folyamatok eredményesen nem értékelhetõk. Ez a vállalati folyamatok javításának is alapfeltétele. A vevõi elégedettség –lehetõség szerinti- objektív mérõszámának meghatározása és figyelembevétele a döntési folyamatokban tehát a vállalat létének és nemlétének, fejlõdésének és versenyképességének alapja.

A munkatársak elkötelezettsége a vevõi elégedettség, s így a szervezet fennmaradásának egyik alapfeltétele, ennek erõsítését célzó törekvések nélkül tehát nemigen beszélhetünk versenyképes vállalati mûködésrõl. Az elégedett alkalmazottak termelékenyebbek, és hasznosabb fejlesztési javaslatokkal állnak elõ. Az elkötelezett alkalmazottak ragaszkodnak munkahelyükhöz, ezáltal csökken az új munkaerõ toborzásának költsége, és a felhalmozódott tudás nagyobb hozzáadott értéket teremt. A megfelelõen motivált alkalmazottak keményebben dolgoznak az ügyfelek igényeinek kielégítéséért, ezzel hozzájárulnak a vállalat jó hírnevéhez, elismertségéhez, és növelik az ügyfelek hûségét. Az utóbbi mérsékli a marketingköltségeket, és növeli az üzleti kapcsolatok ismétlõdésének valószínûségét. Az alkalmazotti vélemények jól megszervezett, a vállalatra jellemzõ felmérése tehát célszerû intézkedés, mivel az alkalmazotti elégedettség, fejlõdés hasznot hoz – a humán erõforrásba való befektetés kifizetõdõ.

ISO 9001, ISO 14001 rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

minõség

annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzõk egy csoportja a követelményeket 1. MEGJEGYZÉS: A "minõség" szakkifejezés használható olyan jelzõkkel, mint gyenge, jó, vagy kiváló. 2. MEGJEGYZÉS: "Saját" - szemben a "...