Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai
Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:
2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).
Előző | Vissza a cikkek listájához | Következő |
Élelmiszerbiztonság
2008-03-11
2006 év elején lép életbe az a négy rendelet, amely újraszabályozza Magyarországon az élelmiszerbiztonság kérdéskörét, elsõsorban a higiéniai követelményeket, és a hatósági ellenõrzés módszereit - tájékoztatta az MTI-t Folláth Györgyné a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az agrártárcánál tartott élelmiszerbiztonsági konferencia szünetében.
ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 EUREPGAP rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt! A konferencia témája - mint arra a helyettes államtitkár utalt -, hogy a termelõk, a feldolgozók és a kereskedõk, valamint az ellenõrzést végzõ hatóságok szakemberei egyaránt megismerjék az új rendelkezéseket. ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 EUREPGAP rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!
Ezek a rendelkezések lépnek azon nemzeti szabályozások helyébe, amelyeket az uniós tagországok e területen már korábban érvényesítettek.
Az Európai Unió ugyanis a rendeletek megjelenéséig csak irányelvi szinten szabályozta az élelmiszerbiztonság kérdéskörét, ami azt jelentette, hogy a tagországok saját hatáskörben dönthettek az e területen alkalmazandó szabályozásról.
A magyar termelõk és élelmiszer elõállítók számára az új szabályozás azt jelenti, hogy egyszerûbb és átláthatóbb viszonyok között termelhetik az élelmiszer alapanyagot, és állíthatnak elõ abból élelmiszereiket. Ez a rugalmasság Folláth Györgyné szerint javítja a magyar élelmiszergyártók piaci versenyképességét.
Az uniós jogszabályok érvénybelépését követõen a legfontosabb változás a helyettes államtitkár szerint, hogy elõtérbe kerül a gyártói felelõsség, és szigorúan megkövetelik majd az élelmiszer elõállítóktól termékeik nyomon követhetõségét. Folláth Györgyné példaként említette a paprikabotrányt, amelynek során valamennyi terméket le kellett szedni a polcról, ha a nyomon követhetõség minden terméknél biztosított lett volna, akkor csak egyes termékeket, tételeket kellett volna a polcról eltávolítani.
A rendeletek azonban szabályozzák az élõ állat tartást, a szállítást, a vágást, valamint a késztermék elõállítását, és forgalmazását is. Azaz az új rendelkezések átfogják a teljes élelmiszerláncot. Emellett elõírják azt is, hogy a hatósági ellenõrzéseknek mire kell kiterjedniük, és azt milyen munkafolyamatban kell elvégezni.
Folláth Györgyné szerint az élelmiszerbiztonság nem más, mint annak a folyamatnak az eredménye, amely a szabályozásból a gyártói felelõsségbõl, továbbá az ellenõrzés hatékonyságából együttesen tevõdik össze.
A helyettes államtitkár a magyar élelmiszereket megbízhatónak tartotta, különösen annak fényében, hogy a Magyarországon kipattant élelmiszerbotrányok döntõ hányada külföldrõl származó élelmiszereket érintett.
Folláth Györgyné utalt arra is, hogy a fogyasztók biztonsága érdekében az ellenõrzések már nemcsak a boltokban, hanem a logisztikai központokban is folynak annak érdekében, hogy kifogásolható minõségû áru ne kerülhessen forgalomba.
Bánáti Diána a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet fõigazgatója az MTI-nek elmondta: a fogyasztók megrendült bizalmát kell helyreállítani az élelmiszerbiztonság fokozásával. E folyamatban azonban szem elõtt kell tartani, hogy a szabadpiaci verseny követelményei ne sérüljenek, ám a magyar piacra ne kerülhessenek rossz minõségû külföldi termékek sem. Példaként említette, hogy vannak olyan tejtermékek, ahol a tejben lévõ értékes anyagokat növényi zsiradékkal pótolják.
Ezért a fõigazgató szerint a hatósági ellenõrzéseknek elsõsorban az élelmiszerek mikrobiológiai, toxikológiai állapotát kell vizsgálniuk. Emellett az ellenõröknek figyelemmel kell lenniük a tisztességtelen piaci magatartás megakadályozására, és a fogyasztói érdekek védelmét is maximálisan szem elõtt kell tartani. Ez Bánáti Diána szerint jelenleg még nehézkes, mivel a magyar élelmiszerbiztonsági ellenõrzõ rendszer rendkívül széttagolt, azaz több hatóság végzi a feladatot.
Küldd el ismerősödnek!
Kapcsolódó linkek:
- HACCP minõségbiztosítási rendszer - rémhírek vagy ésszerû higiéniai követelmények
- ISO 22001 élelmiszerbiztonság irányítási rendszer? ISO 22000 felkészítés?
- Minõségbiztosítási, minõségirányítási (ISO 9001), környezet irányítási rendszer kiépítése, (ISO 14001) tanúsításra felkészítés. Hogyan kezdjünk neki, mi a helyes út! iso 90001 iso 14001 felkészítés <li>Tanúsítható élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer: ISO 22000 azaz ISO 22001
- Webdesign, holnapkészítés, Internetes üzletszerzés! Hogyan válasszak honlap készítõ céget? - avagy a honlapkészítés fortélyai
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Kérdező: aranyvirag7 Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére . A Válasz: Itt olvasható |
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32