Jó gyártási gyakorlatról (GMP) röviden

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Jó gyártási gyakorlatról (GMP) röviden

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

GMP: Good Manufacturing Practice, azaz Jó gyártási gyakorlat alkalmazása a gyógyszeriparban és az élelmiszeriparban terjedt el leginkább. A termékbiztonság és az egyenletes termékminõség érdekében alkalmazható módszerek általános gyûjteménye. Két fõ eleme a hatékony gyártási mûveletek és a hatékony ellenõrzés, melyek egymást kiegészítik és egymásra hatással vannak.

Jó gyártási gyakorlatról (GMP) röviden

GMP: Good Manufacturing Practice

azaz Jó gyártási gyakorlat alkalmazása a gyógyszeriparban és az élelmiszeriparban terjedt el leginkább. A termékbiztonság és az egyenletes termékminõség érdekében alkalmazható módszerek általános gyûjteménye. Két fõ eleme a hatékony gyártási mûveletek és a hatékony ellenõrzés, melyek egymást kiegészítik és egymásra hatással vannak.

azaz Jó gyártási gyakorlat alkalmazása a gyógyszeriparban és az élelmiszeriparban terjedt el leginkább. A termékbiztonság és az egyenletes termékminõség érdekében alkalmazható módszerek általános gyûjteménye. Két fõ eleme a hatékony gyártási mûveletek és a hatékony ellenõrzés, melyek egymást kiegészítik és egymásra hatással vannak.

A GMP és a HACCP

szoros kapcsolatban állnak egymással. Míg a GMP az élelmiszerelõállítás átfogó, vagy egy iparág általános követelményeit adja meg, addig a HACCP ezeknek az adott, egyedi termékekre, üzemre, technológiára, gépekre, személyzetre való alkalmazását határozza meg, kiemelve azokat az elemeket és mûveletekre, amelyek az adott tevékenység kritikus szabályozási pontjai.

A GMP minõségbiztosítás

fogalma a minõségmenedzsmentnél szûkebb és lényege a minõségszabályozás, a minõségellenõrzés pedig a megfelelõség szabályozás régi neve.

A minõségbiztosítási rendszerben a minõségbiztosítás, a GMP irányelvek és a minõségellenõrzés alapelvei egymással összefonódnak. A GMP elõírása szerint a minõséggel kapcsolatos ügyek megbízható megoldására olyan egységesen szervezett, és hibátlanul mûködõ minõségbiztosítási rendszerre és minõségellenõrzésre van szükség, amelybe a GMP irányelvek is beépülnek.

A GMP lényege, hogy a minõség, azaz az érdekeltek elégedettségének eléréséhez a következõket kell figyelembe venni, illetve kell megvalósítani:

  • a folyamatok nagyon pontos szabályozása – az elõírások szerinti módon végzett tevékenység
  • szükséges mérések, ellenõrzések, azaz minõségellenõrzés
  • minden, a minõséget befolyásoló tényezõ: személyzet, helyiségek, berendezések, eszközök.

A minõségbiztosítás széleskörû fogalmába beletartozik mindaz, ami önmagában vagy más tényezõkkel együtt befolyásolhatja a termék minõségét.

A Jó gyártási gyakorlat a minõségbiztosításnak az a része, amelynek betartásával elérhetõ, hogy a termékeket mindenkor olyan minõségi követelmények szerint gyártsák és ellenõrizzék, hogy azok kielégítsék a forgalomba hozatali engedély követelményeit és megfeleljenek arra a célra, amire szánták.

A jó minõség biztosításának lényeges eleme a jó dokumentáció. A jól megfogalmazott dokumentumok kiküszöbölik a félreértéseket és lehetõvé teszik a gyártási tétel nyomonkövetését, történetének utólagos vizsgálatát.

A minõségi elõiratok (specifikációk) a gyártási folyamatban felhasznált, vagy keletkezõ minden anyag vagy termék minõségi (megfelelõségi) követelményeit, azaz a megfelelõség megállapításához szükséges követelményeket tartalmazzák.

A gyártási (gyártástechnológiai) elõírások meghatározzák, hogy mely kiindulási anyagok használandók és leírják a gyártási és a csomagolási folyamatokat.

Az eljárásutasítások, vagy mûveleti utasítások, szabványmûveleti elõiratok bizonyos mûveletek elvégzésére vonatkozó utasításokat tartalmaznak.

A jegyzõkönyvek az elvégzett mûveleteket, a gyártási tételek történetét rögzítik egészen a forgalomba hozásig, mindazon adatokkal együtt, amelyek a késztermékek minõsége szempontjából lényegesek.

A GMP-t összehasonlítva az ISO 9004 szabvánnyal

a következõ mondható el: bár a GMP rendkívül jól szabályozott és bizonyos területeken szigorúbb irányelveket fektet le, mint az ISO 9004 szabvány, azonban az ISO 9004 szabvány több területen állít követelményt, mint a GMP.

A GMP-hez szorosan kapcsolódik a:

GHP (Good Hygienic Practise) – Jó Higiéniai Gyakorlat

  • mely biztosítja a tisztasági követelmények betartását mikrobiológiai, kémiai, fizikai és egyéb szempontokból,
  • mely biztosítja a tisztasági követelmények betartását mikrobiológiai, kémiai, fizikai és egyéb szempontokból,

GLP (Good Laboratoire Practisa) – Jó Laboratóriumi Gyakorlat,

  •  mely biztosítja a termeléstõl független, átfogóan megtervezett és helyesen kivitelezett ellenõrzõ eljárásokat.
  •  mely biztosítja a termeléstõl független, átfogóan megtervezett és helyesen kivitelezett ellenõrzõ eljárásokat.
  •  mely biztosítja a tisztasági követelmények betartását mikrobiológiai, kémiai, fizikai és egyéb szempontokból, mely biztosítja a termeléstõl független, átfogóan megtervezett és helyesen kivitelezett ellenõrzõ eljárásokat.

A GMP, a GHP és a GLP alkalmazása jó kiindulási alapot biztosít a minõségirányítási rendszer kiépítéséhez.

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

termékkoncepció

Eszerint a fogyasztók azokat a termékeket kedvelik, amelyek kiváló minőséget, teljesítményt és innovatív tulajdonságokat kínálnak. A termékorientált szervezetek menedzserei energiájukat arra összpontosítják, hogy jó minőségű termékeket gyártsanak és azokat folyamatosan tökéletesítsék.