Fokozott ellenõrzések egész nyáron

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Fokozott ellenõrzések egész nyáron

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

A magyar hatóságok már felkészültek az idei kiemelt ellenõrzésekre. A nyári meleg a baktériumok szaporodásának elõsegítésén keresztül megkönnyíti az élelmiszerek romlását, és ezáltal az ételmérgezések, élelmiszerek okozta fertõzések elõfordulásának növekedését.

Új élelmiszerbiztonsági rendszerek kialakítása, ISO 22000, HACCP!

Kérje ajánlatunkat itt!

A megnövekedett turizmus és az ezáltali fokozott áruforgalom még nagyobb terhelést jelent fõként a vengéglátóipari vállalkozások számára, mely még jobban jöveli a hibák elõfordulásának gyakoriságát és így a vásárlók, vendégek rossz minõségû, romlott élelmiszerhez való jutását. A külföldi vendégek arányának növekedése által jelentõsen befolyásoljuk a magyarországi vendéglátásról kialakult véleményt, mely szintén fokozza a fogyasztók elvárásainak magas szintû kielégítését, hiszen Hazánk hírnevére is jelentõs hatással van.

Az ellenõrzés területei

A fogyasztók érdekében ismét fokozottan kerülnek ellenõrzésre az idegenforgalmi idõszakban kiemelten látogatott vendéglátóhelyek és kereskedelmi egységek: szállodák, éttermek, büfék, borlerakatok, valamint a nagy élelmiszer-áruházak. Az ellenõrzések azonban a kisebb egységeket sem kerülik el: a nyári idõszakban közétkeztetést, csoportos étkeztetést biztosító egységek (például nyári táborok), rendezvényszervezõk (pl. parti szervizek) is számíthatnak váratlan ellenõrzésekre. Ugyancsak kiemelten gyakori ellenõrzésre számíthatnak a nagy tömegrendezvények (pl. Sziget-fesztivál) vendéglátó egységei, kitelepülései is.

A vizsgálódás szempontjai

  •  Az ellenõrzések során elsõsorban az ételmérgezések megelõzését szolgáló higiénés szabályok betartását vizsgálják: a hûtési lánc teljes hosszának fenntartása, a hõkezelések, technológiai idõk betartása, a tisztaság és higiénia körülmények megfelelõsége, a HACCP rendszer megléte, illetve elvek alkalmazása.
  • Kiemelt figyelmet fordítanak az áruk eredetének és nyomon követhetõségének ellenõrzésére, a dokumentumok, és azok hitelességének, valamint a dokumentum és az áru összetartozásának, beazonosíthatóságának vizsgálatával, a beszerzések és az értékesítés arányaira. A nyomon követés ellenõrzésének kiemelt része a mozgóboltok ellenõrzése, az elõállított mennyiség és az engedélyezett kapacitás összehasonlítása az egyedi azonosítóval nem rendelkezõ termékek esetében (kiemelten a sertéshúsnál).
  • Kiemelt szempont a fogyasztók érdekeinek védelme, a fogyasztók megkárosításának megelõzése is. Ezért ellenõrzik a jelölés, reklámok, ártájékoztatás megfelelõségét, próbavásárlások várhatók az árak, a mennyiség és számviteli szabályok betartásának érdekében.
  • Vizsgálják az élelmiszerek minõségének és biztonságának megfelelõségét.

Az ellenõrzések során a hatóságok egyes termékcsoportokra kiemelt figyelmet fordítanak, melyek elsõsorban a közegészségügyi szempontból fokozott kockázatot jelentõ élelmiszercsoportok: a folyamatos hûtést, illetve fagyasztász kívánó hús- és tejtermékek, hidegkonyhai, cukrászati termékek és fagylaltok, friss és elõkészített húsok, húskészítmények (kiemelten a sertéshús), fogyasztói tej, rövid fogyaszthatóságú fermentált tejtermékek, friss zöldségek és gyümölcsök.
Kiemelten ellenõrzik az italokat is: sörök, hazai és külföldi borok, ásványvizek és egyéb palackozott termékek. A helyszíni ellenõrzést laboratóriumi vizsgálatokkal is egybeköthetik.

A megfelelõ minõségû és biztonságos élelmiszerek nem csak a külföldi vendégeket hanem a hazai fogyasztókat is ugyanúgy megilleteik, így a legfontosabb szempont ismét ezek biztosítása, melyek egy megfelelõ és ésszerû HACCP rendszerrel és néhány alapvetõ elv betartásával és szempot figyelembe vételével jól megvalósíthatók.

Új élelmiszerbiztonsági rendszerek kialakítása, ISO 22000, HACCP!

Kérje ajánlatunkat itt!

 

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

marketing adatbázis

Az egyéni fogyasztókra, lehetőségekre és elképzelésekre vonatkozó releváns, hozzáférhető és marketingcélokra felhasználható, mindenre kiterjedő információk (pl. a piacvezető pozíció elérésére, annak megtartására, egy termék vagy szolgáltatás fogalmára, a fogyasztói kapcsolatok fenntartására) szer...