Jelen fejezetünk az ISO 14004 szabvány segítségével tárgyalja az ISO 14001 szabvány 2-3. pontjának alkalmazását kis és középvállalkozásoknál.

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Jelen fejezetünk az ISO 14004 szabvány segítségével tárgyalja az ISO 14001 szabvány 2-3. pontjának alkalmazását kis és középvállalkozásoknál.

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

Az Iso 14001 által használt szakkifejezések jelentése.

Folyamatos fejlesztés

MEGJEGYZÉS: Ez a folyamat nem feltétlenül valósul meg egyszerre a tevékenység minden területén.

  • A fogalom tehát ugyanazt jelenti, mint az ISO 9001 szabvány esetén, csak ott a minõségirányítsi rendszerre, itt pedig a környezetirányítási rendszerre vonatkozik. A folyamatos fejlesztés alapja mindkét esetben a PDCA elv használata, melyrõl sorozatunk késõbbi részeiben részletesebben is írunk.

 

Ismétlõdõ folyamat, amely a környezetközpontú irnyítási rendszert úgy erõsíti, hogy az általános környezeti teljesítmény a szervezet környezeti politikájának megfelelõen javuljon.

Környezet

A szervezet közvetlen környezete, amelyben az mûködik, beleértve a levegõt, a vizet, a földterületet, a természeti erforrásokat, a növény- és állatvilágot, az embereket és ezek kölcsönös kapcsolatait.

A szervezet közvetlen környezete, amelyben az mûködik, beleértve a levegõt, a vizet, a földterületet, a természeti erõforrásokat, a növény- és állatvilágot, az embereket és ezek kölcsönös kapcsolatait.

Környezeti tényezõ

Valamely szervezet tevékenységének, termékeinek vagy szolgáltatásainak olyan eleme, amely kölcsönhatásba kerülhet a környezettel

Valamely szervezet tevékenységének, termékeinek vagy szolgáltatásainak olyan eleme, amely kölcsönhatásba kerülhet a környezettel

  • MEGJEGYZÉS: Jelentõs az a környezeti ténye, amelynek környezeti hatása jelentõs vagy azzá válhat.
    A jelentõs környezeti hatással kapcsolatban több követelménnyel is él az ISO 14001 szabvány. Fontos tisztába lenni azzal, hogy a jelentõs hatásnak nincsenek a szabvány által elõírt, pontos paraméterei, a környezetirányítási rendszer kialakításában, auditálásában résztvevõ szakemberek feladata eldönteni, mely környezeti tényezõ hatása jelentõs. Sorozatunk további részeiben ajánlunk majd módszereket a jelentõs tényezõk kiválasztására.

Környezeti hatás

A környezetben végbemenõ mindennemû változás akár káros, akár hasznos, amely egészben vagy részben a szervezet .környezeti tényezõitõl származik.
A pozitív környezeti hatásokkal is számolni kell, ezt a vállalatok gyakran elfelejtik. Érdemes ezekre a pozitív környezeti hatásokra a marketingesek figyelmét is felhívni, mivel egyre nagyobb reklámértéke van.

A környezetben végbemenõ mindennemû változás akár káros, akár hasznos, amely egészben vagy részben a szervezet .környezeti tényezõitõl származik.A pozitív környezeti hatsokkal is számolni kell, ezt a vállalatok gyakran elfelejtik. Érdemes ezekre a pozitív környezeti hatásokra a marketingesek figyelmét is felhvni, mivel egyre nagyobb reklámértéke van.

Környezetközpontú irányítási rendszer KIR
  • 1. MEGJEGYZÉS: Egy irányítási rendszer egymással kölcsönös kapcsolatban álló elemek összessége, amelyet arra használnak, hogy kidolgozzák a politikát és a célokat, és elérjék az utóbbiakat.
  • 2. MEGJEGYZÉS: Egy irányítási rendszer felöleli a szervezeti felépítést, a tervezési tevékenységeket, a felelõsségeket, a gyakorlatot, az eljárásokat, a folyamatokat és az erõforrásokat.
    Azaz a szervezet irányítási rendszerének az a rész, mely a krnyezettel foglalkozik. A kis és középvállalatok gyakran túlzónak érzik az irányítási rendszer kifejezést, a cégvezetõk azt gondolják, ilyenre csak nagyvállalatoknál, multiknál van szükség. Valójában a legkisebb cég is rendelkezik valamiféle irányítsi rendszerrel, gondoljunk csak a pénzügyek tervezésére, a munkatársak létszámának, kiválasztásának rendszerére, stb. Tervek, és rendszer nélkül nem képes hosszú távon fennmaradni egy cég. Környezetközpontú irányítási rendszer esetén egyszerûen be kell építeni ebbe a rendszerbe a környezetvédelemmel való foglalkozást.

Környezeti teljesítmény

Egy szervezet irányításának mérhetõ eredményei, a környezeti tényezõk tekintetében. MEGJEGYZÉS: Környezetközpontú irányítási rendszerek tekintetében az eredmények mérhetõk a szervezet környezeti politikájával környezeti céljaival környezeti elõirányzataival a környezeti teljesítmény egyéb követelményeivel való összehasonlítás útján.
A hangsúly a mérhetõségen van! Bármi lehet környezeti teljesítmény mutatója, ami pontosan kifejezhet. Ugyanakkor gyakori hiba, hogy a teljesítmény méréséhez nem határozzák meg a kiindulási értékeket, nem állnak rendelkezésre az alapadatok. Nem értékelhetõ a hulladék mennyiségének csökkenése, ha nem tudjuk, eddig mennyi volt a kibocsátás. A környezeti teljesítmény lehetséges mérõszámait, a mérési módszereket szintén sorozatunk késõbbi részei tartalmazzák.
A folyamatos fejlesztés teljesülését a környezeti teljesítmény javulásával lehet igazolni.

Környezeti elõirányzat

A szervezetre vagy annak részeire vonatkozó, a környezeti célokból következõ részletes teljesítési követelmény, amelyet a célok elérése érdekében meg kell adni és teljesíteni kell.
Az ISO 9001 szabvány elõírásainál itt szigorúbban a követelmények. Nem elég a célokat megfogalmazni, a teljesítés részletes követelmények megadására is szükség van.

A szennyezés megelõzése

Folyamatok, gyakorlatok, módszerek, anyagok, termékek, szolgáltatások vagy energia felhasználása abból a célból, hogy elkerüljék, csökkentsék vagy szabályozott szinten tartsák (külön vagy együttesen) bármilyen típusú szennyezés vagy hulladék keletkezését, emisszióját vagy kibocsátását, hogy csökkentsék a káros környezeti hatások csökkentése érdekében.

  • MEGJEGYZÉS: A szennyezésmegelõzés tartalmazhatja a források csökkentését vagy kiküszöbölését, valamely folyamat, termék vagy szolgáltatás módosítását, az erõforrások hatékony felhasználását, anyagok és energia helyettesítését, újrafelhasználását, újrahasznosítását, újrafeldolgozását, visszanyerését és kezelését.
  • Az ISO 14001 egyik alapelve a szennyezésmegelõzés. Nem elég dokumentálni a folyamatokat, adatokat szolgáltatni a hatóságnak, tenni kell a szennyezésmegelõzés érdekében is. A környezetirányítási szabvány nem határoz meg mennyiséget, még nagyságrendet sem. Éppen ezért használható minden vállalat számára, hiszen saját magunknak kell meghatározni a követelményeket, figyelembe vehetjük lehetõségeinket. Természetesen a jogszabályi elõírásokat teljesíteni kell, de ezen felül „csak” a saját magunk által meghatározott követelményeket kell betartani.

 

Egy szervezet irányítási rendszerének az a része, amelynek az a szerepe, hogy kialakítsa és bevezesse környezeti politikáját szakasz) és kezelje környezeti tényezõit

Egy szervezet irányítási rendszerének az a része, amelynek az a szerepe, hogy kialakítsa és bevezesse környezeti politikáját szakasz) és kezelje környezeti tényezõit

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

Barter

Egy médiatulajdonos reklámidőt vagy hirdetési felületet biztosít más szolgáltatásért, termékért cserébe.