Jelen fejezetünk az ISO 14004 szabvány segítségével tárgyalja az ISO 14001 szabvány 4.1. pontjának alkalmazását kis és közepes vállalkozásoknál.

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Jelen fejezetünk az ISO 14004 szabvány segítségével tárgyalja az ISO 14001 szabvány 4.1. pontjának alkalmazását kis és közepes vállalkozásoknál.

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

5. rész Az ISO 14001 szabvány követelményei

ISO 14001 környezetirányítási rendszer tanácsadás, tanúsítás megszerzése kevés dokumentálással?

Kérje ajánlatunkat itt!

 

4.1 Általános követelmények

A szervezet alakítson ki, dokumentáljon, vezessen be, tartson fenn és folyamatosan fejlesszen egy környezetközpontú irányítási rendszert e nemzetközi szabvány követelményeinek megfelelõen, és határozza meg, hogy miképpen teljesíti ezeket a követelményeket. A szervezet határozza meg és dokumentálja környezetkö;zpontú irányítási rendszerének alkalmazási területét.

A szabvány követelménye látszólag egyszerû, az elõírásoknak megfelelõ rendszert kell létrehozni és fenntartani, valamint azt kell meghatározni, hogy valósulnak meg a követelmények.

A környezetirányítási rendszer alkalmazási területe

Az általános követelmények között szerepel az is, hogy meg kell határozni az alkalmazási területet. Ez azt jelenti, hogy a fels vezetõség határozza meg a szervezetnek azokat a határait, amelyeken belül a környezetközpontú irányítási rendszer érvényes. Ha a környezetközpontú irányítási rendszer alkalmazási területét meghatározta, a vállalatnak az alkalmazási területen belüli minden tevékenysége, terméke és szolgáltatása kapcsolódjon be a környezetközpontú irányítási rendszerbe.
Meg kell nevezni nem csak a pontos tevékenységet, hanem a telephelyet, telephelyeket is, melyre a környezetirányítási rendszer kiépült. Arra nincs lehetõség, hogy egy telephelyen, összefüggõ rendszerként mûködõ szervezet esetén a környezetirányítási rendszer csak egy részre, a kevésbé környezetszennyezõre vonatkozzon. Például ha egy szervezet gyártással foglalkozik, a telephelyen belül történik minden lépés az alapanyag elõkészítésétõl a késztermék csomagolásáig, akkor nincs lehetõség arra, hogy a felületkezelésre ne vonatkozzon a vállalati KIR, vagy az csak a tárolásra épüljön ki.
Gyakran felmerül az a kérdés is, van-e lehetõség az ISO 14001 szabvány valamely pontjának kizárására. Amíg az ISO 9001 szabvány szerinti minõségirányítási rendszer esetén élhetnek az alkalmazók kizárással, addig a környezetirányítási rendszer esetén a szabvány egyetlen pontja sem zártható ki.

Az ISO 14004 ajánlásai

Ha használható környezetközpontú irányítási rendszert szeretnénk, jó, ha az ISO 14004 kapcsolódó ajánlásait, magyarázatait is figyelembe vesszük már az általános követelményekkel kapcsolatban is. Ezek szerint a környezetközpontú irányítási rendszer leginkább olyan keretnek tekinthetõ, amelyet folyamatosan figyelemmel kell kísérni, és idõnként á;t kell vizsgálni, hogy irányt lehessen mutatni a szervezet környezetközpontú irányítása részére a változó belsõ és külsõ tényezõknek megfelelõen. Azaz a rendszert naprakészen kell tartani, ha változik a vállalati gyakorlat, vagy a külsõ elvárás, szabályozás, akkor módosítani kell a kialakított környezetirányítási rendszert is.

Felelõsség a környezet iránt

A vezetõség felelõssége
A szervezet felsõ vezetõségének elkötelezettnek kell lenni arra, hogy fejlessze tevékenységeinek, termékeinek és szolgáltatásainak környezetközpontú irányítását. A felsõ vezetõség folyamatos elkötelezettsége és irányító szerepe döntõ tényezõ. Fontos a személyes példamutatás, felsõ vezetés látható jelenléte a MIR mûködtetése során

A környezetirányítási rendszer és a munkatársak felelõssége

A szervezet minden szintjén érezzen felelõsséget mindenki, akit illet, a környezeti teljesítmény javításáért. Bár a KIR irányítási rendszer, de ez nem azt jelenti, hogy csak a vezetõségnek van feladata. Ez a legnehezebb probléma a környezetközpontú irányítási rendszer mûkö;dtetése során. Csak valóban a ;gre kialakított rendszerrel, folyamatos oktatással és rendszeres ellenõrzéssel, számonkéréssel lehet elérni, hogy minden munkatárs értse a követelményeket és felelõsséget érezzen a környezetért.
Ha egy szervezet elõször épít ki környezetközpontú irányítási rendszert, ott kezdje a kiépítést, ahol ez nyilvánvalóan hasznos, összpontosítsa figyelmét például az azonnali költségmegtakarításokra vagy fõleg a jelentõs környezeti tényezõivel kapcsolatos jogszabályok betartására. Amilyen mértékben a környezetközpontú irányítási rendszer kezd kialakulni, megtörténhet olyan eljárások, programok és technológiák bevezetése, amelyek tovább javítják a környezeti teljesít;nyt. Amikor a környezetközpontú irányítási rendszer már mûködik, a környezeti megfontolások beépíthetõk minden gazdasági döntésbe. Gyakori hiba, hogy a könnyebb ellenállás irányába mozdul a KIR-t bevezetõ szervezet, például bevezetik az irodai papírhulladék szelektív gyûjtését, miközben az üzemben áll a gépek alatt az olaj, vagy a levegõszennyezés meghaladja a megengedett határértéket.

Sorozatunk következõ részében környezetközpontú irányítási rendszer modelljét, a PDCA elve megvalósítását mutatjuk be.

 

ISO 14001 környezetirányítási rendszer tanácsadás, tanúsítás megszerzése kevés dokumentálással?

Kérje ajánlatunkat itt!


Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

Url

A webcím, más néven URL (mely a Uniform Resource Locator [egységes erőforrás-azonosító] rövidítése). Az Interneten megtalálható bizonyos erőforrások (például szövegek, képek) szabványosított címe. Először Tim Berners-Lee alkotta meg a World Wide Weben való használatra. A jelenleg használt formátu...