Az ISO 9001 és a minÅ‘ségirányÃtási alapelvek várható változásai
Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:
2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).
Előző | Vissza a cikkek listájához | Következő |
Élelmiszer-biztonsági irányÃtási rendszerek 5. rész.
2008-03-11
Az élelmiszerláncban részt vevõ szervezetekre vonatkozó követelmények(ISO 22000:2005)
Korábbi cikkünkben megkezdtük az Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerekkel kapcsolatos szakkifejezések bemutatását kezdve az élelmiszer-biztonságtól (food safety) a PRP elõfeltételi (prerekvizit) programig (prerequisite programme. A sort a mûködési PRP-tõl folytatjuk, ami az új élelmiszerszabványban egy teljesen új fogalom, de ennek ellenére a PRP programok az egyik legfontosabb szabályozási elemek az ISO 22000 szabványban.
ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!</font>
MSZ EN ISO 22000:2005 szabvány szerint:
3.9. mûködési PRP (operational PRP) azaz
mûködési elõfeltételi (prerekvizit) program (operational prerequisite programme)
A veszélyelemzés során azonosított PRP amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az élelmiszerbiztonsági veszélyek beviteli valószínûségét és/vagy a szennyezõdések vagy az élelmiszer-biztonsági veszélyek termék(ek)ben vagy a gyártási környezetben való elterjedését szabályozzák.
3.10. CCP kritikus szabályozási pont (critical control point)
Olyan <élelmiszer-biztonsági> lépés, amelynek során szabályozás alkalmazható, és amely lényeges az élelmiszer-biztonsági veszély megelõzéséhez, kiküszöböléséhez vagy elfogadható szintre csökkentéséhez.
3.11. kritikus határérték (critical limit)
Olyan elõírás, amely elválasztja az elfogadhatóságot a nem elfogadhatóságtól.
1. MEGJEGYZÉS: A kritikus határértékeket azért hozták létre, hogy meghatározzák vajon a CCP szabályozás alatt maradt-e. A kritikus határértéket átlépõ vagy azt megsértõ termékeket potenciálisan nem biztonságosaknak kell tekinteni.
3.12. felügyelet (monitoring)
Megtervezett sorrendben végrehajtott megfigyelések vagy mérések annak értékeléséhez, hogy a szabályozó intézkedések szándék szerint érvényesülnek-e.
3.13. helyesbítés (correction)
Tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség (eltérés) megszüntetésére.
- MEGJEGYZÉS: ISO 9000:2005 Alapok és szótárból már ismert fogalom, azonban, ebben a szabványban a helyesbítés a potenciálisan nem biztonságos termékek kezelésére vonatkozik, és ezért a helyesbítõ tevékenységgel együtt végezhetik.
- MEGJEGYZÉS: A helyesbítés lehet például újrafeldolgozás, további feldolgozás és/vagy a nemmegfelelõség káros következményeinek a megszüntetése (pl. rendelkezés más célú felhasználásra vagy speciális jelölés).
3.14. helyesbítõ tevékenység (corrective action)
Tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség (eltérés) vagy más nemkívánatos helyzet okának kiküszöbölésére.
- MEGJEGYZÉS: Egy nemmegfelelõségnek több oka is lehet.
- MEGJEGYZÉS: A helyesbítõ tevékenység magában foglalja azok elemzését és a megismétlõdés megelõzésére tett intézkedést.
3.15. érvényesítés/jóváhagyás (validálás), (validation)
Élelmiszer-biztonsági bizonyíték nyerése annak megállapításához, hogy a HACCP-tervben és a mûk ödési PRP-kben (lásd a 3.9. szakaszt) szereplõ szabályozó intézkedések (3.7. szakasz) eredményesek-e.
MEGJEGYZÉS: szintén ismert fogalom az ISO 9000:2005-bõl, de az élelmiszer-biztonság területén sokkal megfelelõbb, mint az a fogalom meghatározás, amelyet az ISO 9000 ad meg.
3.16. igazolás (verifikálás), (verification)
Annak megerõsítése objektív bizonyíték szolgáltatásával, hogy az elõírt követelmények teljesültek.
3.17. aktualizálás,(updating)
Azonnali és/vagy tervezett tevékenység a legfrissebb információk alkalmazásának biztosítására.
Következõ részektõl megkezdjük a szabványi lényegi szabályozásának elemzését a szükséges dokumentáció bemutatásával.
ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 >rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!
Küldd el ismerősödnek!
Kapcsolódó linkek:
- A Google Adsense bemutatása
- A Google alapelvek a honlapkészÃtés során
- A Google spam report
- A gödöllõi Acer fatelep fél éve az interneten
- A Vezér-Hús baromfikereskedés honlapja
- Az International Cert Hungary Kft. új weboldala
- Az online média ügynökség feladatai (a kreatÃv banner, kreatÃv PR cikk)
- BBclone
- Élelmiszer-biztonsági irányÃtási rendszerek 4. rész.
- Google II.
- Hirdessünk az Interneten keresztül…mit, hol, mennyiért? Portálok hirdetési árainak összehasonlÃtása
- ISO 9001és ISO 14001 belsõ auditori tanfolyamaink tapasztalatai, a résztvevõk véleménye
- ISO tanúsÃtás története
- Katonai minõségirányÃtás környezeti tényezõi
- Keresõmarketing, keresõoptimalizálás, a "nagy tudomány"
- Mi is az a WEB 2? HonlapkészÃtés WEB2 alapokon
- Nyaralna, de fél attól, hogy fertõzõ betegség várja? Jogosan teszi!
- Online média ügynökség: Ó, Tõlük ments meg Uram minket!
- Szakdolgozat készÃtés I.
- Szakdolgozat készÃtés II.
- Szõlészet
- Takler Pincészet: családi csapatmunka
- TanúsÃtás akkreditációval vagy akkreditáció nélkül
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
KérdezÅ‘: aranyvirag7 Kérdés: Tisztelt CÃm ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyÃlászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyÃlászáró cserére . A Válasz: Itt olvasható |
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Közösségi portál |