Hogyan történik az ISO 14001 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszer kiépítése?

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Hogyan történik az ISO 14001 szabvány szerinti környezetközpont irányítási rendszer kiépítése?

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

A környezeti;nyítási rendszer, és az ISO 14001 tanúsítvány megléte hasznos lehet, mert javulhat tõle a piaci megítélés, elkerülhetõk a bírságok, javul a kapcsolat a hatóságokkal, a zöld szervezetekkel, csökkenhet a hulladékkezelés, az anyagfelhasználás, az energiafelhasználás költsége. De mi vár azokra, akik KIR-t akarnak kiépíteni? Mennyi idõt, energiát és járulékos költséget jelent ez a szervezet számára? Egyáltalán, hogy jut a mûködõ Iso 14000-es rendszerig?

Hogyan történik az ISO 14001 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszer kiépítése?

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

ISO 9001, ISO 14001 belsõ auditori, minõségirányítási vezetõ, valamint minõségügyi szakember tanfolyamok részletesen itt!

align="center">Érdeklõdik az ISO 14001 környezetirányítási rendszerrel kapcsolatos legfrissebb hírek? Iratkozzon fel hírlevelünkre, ahol friss és hasznos hírekkel szolgálunk a témakörrel kapcsolatosan! A feliratkozáshoz kérjük, kattintson ide!

Kezdeti környezeti állapotfelmérés

A felmérés egyfajta helyszíni szemle és dokumentum felülvizsgálat. Felté;rképezzük a vállalat folyamatait, majd minden egyes folyamatnál azonosítjuk környezeti elemenként a környezeti tényezõket és hatásokat. Magyarul: megnézzük, hogy a tevékenység mely elemei hatnak a környezetre, és milyen hatást váltanak ki. Az állapotfelmérés során vizsgáljuk azt is, hogy a cég mennyire felel meg az alapvetõ környezetvédelmi jogszabályoknak, a számára kiadott helyi hatósági elõírásoknak. A környezeti állapotfelmérés idõtartama nagyban függ a vállalat méretétõl, tevékenységétõl, általában 1-2 helyszínen töltött napot jelent. Eredmény: a cég kap egy jelentést, melybõl pontosan megtudhatja, mit kell tenni a tanúsításig.

A Vezetõség oktatás

Ez az oktatás elssorban a motiváció eszköze. A rendszer akkor lesz életképes, ha a lehetõ legtöbb munkatárs hozzájárul a kiépítéshez. Erre akkor van lehetõsé;g, ha a munkatársak tudják, mi is az ISO 14001 jelentõsége, mi vár rájuk a köbetkezõ idõszakban, mivel járulhatnak hozzá a sikerhez. Idõtartam: 0,5-1 óra

Környezeti hatások értékelése, környezeti politika környezeti célok, elõirányzatok, programok meghatározása

A környezeti állapotfelmérés során meghatározott tényezõk és hatások közül ki kell választani a jelentõseket, azokat, amivel a legkorábban kell foglalkozni. A jelentõség eldöntéséhez számos szempontot kell figyelembe venni: jogszabályi elõírások, a hatás súlyossága, gyakorisága, stb. Az ISO 14001 egy racionális szabvány, lehetõséget ad arra, hogy a vállalat csak azokkal a tényezõkkel foglalkozzon, amelyeket a szervezet be tud vonni ellenõrzési körébe, és amelyeket befolyásolni tud. A fenti értékelés után kell kitûzni a célokat, és meghatározni a célok elérésének módját, eszközét, tehát a programot.

A mûködés szabályozása, a 14001-es dokumentációs rendszer elkészítése

Ahhoz, hogy a környezetvédelem területén ne folyamatos tûzoltás, azaz problémamegoldás legyen, a környezeti szempontokat be kell építeni a mködés folyamataiba. Ha van a vállalatnál ISO 9001 es rendszer, akkor célszerû integrált irányítási rendszert kialakítani.
Mely területeket kell szabályozni?
Erõforrások, felelõsségi és hatáskörök, képzési rendszer
Kommunikáció cégen belül és kívül (pl: hatósági adatszolgáltatások, stb).
Dokumentumok, feljegyzések kezelése
A fõ tevékenységek környezetvédelmi szempontjai
Lehetséges vészhelyzetek és ezek kezelése (a kisebbektõl a katasztrófáig pl: teendõ, ha kifolyik az olaj, vagy ha ég az épület)
Ellenõrzések, teendõk nemmegfelelõségek esetén, fejlesztési lehetõségek meghatározása
A rendszer mûködésének felügyelete

Oktatás mindenki számára

Cél: a munkatársak megismerjék, mit kell ezentúl másképp csinálni, mint eddig, mit jelent a környezetvédelem az egyes dolgozók napi tevékenysége során.

A rendszer próbamûködése

A kialakított szabályozások megvaló;tása a gyakorlatban. Ebben a fázisban a vállalati folyamatok elkezdenek „ISO 14001 szerint” mûködni, és megoldást találunk a közben fellépõ gyakorlati problémákra (pl: hiába van felitató anyag kirakva, ha nincs mivel kivenni belõle, stb)

Belsõ audit

A bevezetett rendszer állapotának felmérése, azaz vizsgáljuk meg, megfelel-e a mûködés és a dokumentumok az 14001 szabványnak. A feltárt eltéréseket dokumentáljuk, majd segítünk a javításban.

Tanúsítás

Ezt a folyamatot korábbi cikkünkben ismertettük.

Természetesen minden egyes felkészítõ cég más módon épít ki környezetirányítási rendszert. Ezzel a módszerrel olyan KIR-t tudunk kialakítani, mely amellett, hogy tanúsítható önfenntartó és teljes mértékben együtt mûködik a cég napi gyakorlatával. Ha érdeklik a részletek is forduljunk munkatársainkhoz személyesen vagy on-line tanácsadó rovatunkban!

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

ISO 9001, ISO 14001 belsõ auditori, minõségirányítási vezetõ, valamint minõségügyi szakember tanfolyamok részletesen itt!

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

folyamatos fejlesztés

ismétlõdõ tevékenység a követelmények teljesítési képességének növelésére MEGJEGYZÉS: A célok kitûzésének és a fejlesztési lehetõségek megtalálásának folyamata szakadatlanul megy végbe az audit megállapításainak és az audit következtetéseinek , az adatok ...