Az ISO 9001 és a minÅ‘ségirányÃtási alapelvek várható változásai
Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:
2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).
Előző | Vissza a cikkek listájához | Következő |
Élelmiszer-biztonsági irányÃtási rendszerek 6. rész./Az élelmiszerláncban részt vevõ szervezetekre vonatkozó követelmények
2008-03-11
Korábbi cikkünkben bemutattuk az Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerekkel kapcsolatos szakkifejezéseket. Következõkben megkezdjük a szabvány tartalmi részeinek bemutatását, kezdve a dokumentációs rendszerrel.
ISO 9001, ISO 14001,ISO17799, ISO 22000 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!
ISO 22000 szabvány, hasonlóan az ISO 9001:2000 Minõségirányítási rendszer - Követelmények szabványhoz:
- a 4. pont: a Dokumentálás követelményeit,
- az 5. pont a Vezetõség felelõsségi körét,
- a 6. pont az Erõforrásokkal való gazdálkodást
- a 7. pont a Termék/szolgáltatás elõállítását, míg,
- a 8. pont a Mérés, elemzés, tökéletesítés folyamatokat szabályozza, minimális pontozási eltérésekkel.
Ebbõl a szempontból is egy jó alapja lehet a Minõségirányítási rendszer, egy Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszernek – ill. más szempontból megvizsgálva a rendszer kiépítése (a felkészítõk számára) egyszerûbb, mint egy teljesen idegen új szabványnak megfelelés esetében. Ennek megfelelõen a dokumentációs rendszer felépítése a Minõségirányítási, vagy a Környezetirányítás rendszereket mûködtetõ cégek gyakorlatához hasonlóan javallott kiépíteni, ill. erre tér ki a 22000-res szabvány is.
…de nézzük mit ír elõ a szabvány:
Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer - Általános követelmények
A szervezetnek az ISO 22000-res szabvány követelményeinek megfelelõen létre kell hoznia, dokumentálnia kell, be kell vezetnie és fenn kell tartania egy eredményes élelmiszer-biztonsági irányítási rendszert és aktualizálnia kell azt, amikor szükséges. A szervezetnek meg kell határoznia az élelmiszerbiztonsági irányítási rendszer alkalmazási területét – azaz mit akarunk gyártani, milyen szolgáltatást nyújtunk, mely telephelyeken? (Az alkalmazási területnek fel kell sorolnia azokat a termékeket vagy termékcsoportokat, folyamatokat és gyártási telephelyeket, amelyekre az élelmiszerbiztonsági irányítási rendszer vonatkozik.)
A szervezetnek gondoskodnia kell arról, hogy azok az élelmiszerbiztonsági veszélyek, amelyek elõfordulása reálisan várható a rendszer alkalmazási területéhez tartozó termékekkel kapcsolatban, azonosítva, értékelve és szabályozva legyenek olyanmódon, hogy a szervezet termékei sem közvetlenül sem közvetve ne legyenek veszélyesek a fogyasztó számára.
Továbbá az élelmiszerláncban megfelelõ információt kell közzé tennie a termékeivel kapcsolatos biztonsági kérdésekrõl.
Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer kialakítására, bevezetésére és aktualizálására vonatkozóan annyi információt kell közzé tennie a szervezeten belül, amennyire szükség van ahhoz, hogy az e nemzetközi szabványban megkövetelt élelmiszer-biztonság megvalósuljon, és
Rendszeresen értékelnie, és ha szükséges, aktualizálnia kell az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerét annak biztosításához, hogy a rendszer tükrözze a szervezet tevékenységét, és beépítse a legfrissebb információkat azokról az élelmiszer-biztonsági veszélyekrõl, amelyeket szabályozni kell.
Amikor egy szervezet azt választja, hogy kihelyez egy folyamatot, amely hatással lehet végterméke megfelelõségére, akkor biztosítania kell, hogy a szabályozás ezekre a folyamatokra is kiterjedjen. Az ezekre az alvállalkozásba kiadott folyamatokra vonatkozó szabályozást az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerben meg kell határozni és dokumentálni kell.
A folyamatok közül a legfontosabb folyamatok az elõfeltételi (prerekvizit) program(ok) [PRP-k], mûködési PRP-k és a Veszélyelemzés, kritikusszabályozási pontok (HACCP-) terv – de ezeket többször részletes tárgyaljuk a késõbbiekben.
Az ISO 22000 megengedi bármely szervezetnek, különösen a kis és/vagy kevésbé fejlett szervezeteknek, hogy a szabályozási folyamatokat mások által kifejlesztett és kialakított kombinációját alkalmazza, ha bizonyítani tudja, hogy
- ezt a kombinációt a veszélyelemzésre, PRP-kre és HACCP-tervre elõírt ISO 22000 követelményei szerint fejlesztették ki,
- meghatározott intézkedéseket hoztak arra, hogy a mások által kifejlesztett kombinációt a szervezet átvegye és saját szervezetére alkalmazza, valamint
- ezt a kombinációt az ISO 22000-es egyéb követelményeivel összhangban vezették be és mûködtetik.
Folytatjuk...
ISO 9001, ISO 14001,ISO17799, ISO 22000 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!
Küldd el ismerősödnek!
Kapcsolódó linkek:
- Élelmiszer-biztonsági irányÃtási rendszerek 1. rész.
- Élelmiszer-biztonsági irányÃtási rendszerek 3. rész.
- class="tovabb_link" href="/iso-22000-4-resz.html">Élelmiszer-biztonsági irányÃtási rendszerek 4. rész.
- < a class="tovabb_link" href="/iso-2200002005-haccp.html">Élelmiszer-biztonsági irányÃtási rendszerek 5. rész.
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
KérdezÅ‘: aranyvirag7 Kérdés: Tisztelt CÃm ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyÃlászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyÃlászáró cserére . A Válasz: Itt olvasható |
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
irányÃtás |