Hogyan történik az ISO 14001 szabvány szerinti tanúsítás?

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Hogyan történik az ISO 14001 szabvány szerinti tanúsítás?

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

Ha egy vállalat környezetirányítási rendszert vezet be, és tervez tanúsíttatni, akkor fontos hogy pontosan ismerje a tanúsítás menetét is. Mivel mindenki tart egy kicsit az audittól hasznos, ha megismerjük ezt a folyamatot. Ha esetleg a környezetközpontú irányítási rendszer kiépítésére pályázatot is igénybe vettek, akkor annak határideje miatt is hasznos, ha tudják, milyen lépé;sekbõl áll a KIR audit, és melyik mennyi ideig tart, és mi történik az egyes fázisokban.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Ajánlatok bekérése, szerõdéskötés

Sokan nem is sejtik, hogy milyen különbségek vannak az egyes tanúsítók között mind árban, mind szemléletben. Érdemes a döntés elõtt több információt is beszerezni. Erre jó lehetõség van ez egyes tanú;sító szervezetek honlapján. Még a nevüket sem kell ismerni, elég, ha a legnagyobb keresõbe a Google-be beírja ISO 9001 tanúsítása, ISO 14001 tanúsítása....

A dokumentáció felülvizsgálata

Be kell nyújtani a tanúsítónak az általuk meghatározott formában a környezetközpontú irányítási rendszer kézikönyvét, eljárásait. Mivel a tanúsítónak titoktartási kötelezettsége van, nem kell attól tartani, hogy ez esetleg illetéktelenek kezébe kerül. A tanúsító megvizsgálja, hogy a dokumentációs rendszerben leírtak összhangban vannak-e az ISO 14001 szabvánnyal, nincs-e bennük ellentmondás, és minden szükséges elemet tartalmaznak-e. Amennyiben a dokumentációs rendszer nem megfelelõ, azt jelzik a megbízó felé, és egyeztetnek a további teendõkrõl.

Elõaudit

Ez a szakasz tulajdonképpen egy helyszíni szemle, melynek során az auditorok látogatást tesznek a tanúsítandó; vállaltnál. Az elõaudit célja, hogy az auditorok megismerjék a tanúsítandó vállalatot, a környezetközpontú irányítási rendszert, megvizsgálják a környezeti tényezõket és hatásokat, környezeti céljait, programját, áttekintsék a vállalatra vonatkozó jogszabályokat, és azok teljesülését. Itt történik a tanúsító audit idõpontjának vé;glegesítése is. Az elõaudit ISO 14001 rendszer esetén kötelezõ.

Elõaudit jegyzõkönyvének átadása

Az elõaudit észrevételirõl, a feltárt nemmegfelelõségekrõl jegyzõkönyvet kap a vállalat. Ez alapján lehetõség van az esetleges hiányosságok javítására.

Tanúsító audit

A tanúsító audit során az elõre egyeztet audit terv alapján az auditorok felülvizsgálják a kö;rnyezetirányítási rendszer mûködésének megfelelõségét. A tapasztalatokat, nemmegfelelõségeket, fejlesztési javaslatokat jegyzõkönyvben rögzítik, és ismertetik a záróértekezleten. Javaslatot tesznek a tanúsítvány kiadhatóságára.

Tanúsítvány kiadása

A tanúsító szervezet pozitív döntése alapján, melyet az auditdokumentumok felülvizsgálata, és az auditorok javaslata alapján hoznak meg kiállításra kerül az ISO 14001-nek való megfelelést igazoló tanúsítvány. A vállalat felkerül a tanúsított szervezetek jegyzékébe.

KIR mûködtetése

A folyamat azonban ezzel a lépéssel nem ér véget. Most kezdõdik el a vállalatnál a tanúsított KIR mûködtetése, melyet a tanúsító szervezet rendszeresen felülvizsgál. Ez évenkénti, elõre egyeztett idõpontban történõ felülvizsgálatot, és háromévenkénti ismétlõ auditot, azaz újbóli teljeskörû audit eljárást jelent.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 </font>rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

direct marketing

A reklámozás egy speciális területe. Lényege a kétirányú kommunikáció, a célzott kapcsolatfelvétel, amikor a megkérdezett személytől visszajelzést is várunk. Olyan interaktív marketingrendszer, amelynek célja, hogy egy vagy több reklámeszköz felhasználásával bárhol mérhető reakciót, választ...