ISO 9001 (minõségirányítási rendszer) lépésrõl lépésre! Az ISO 9001 és az ISO 9004 8.2.3

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

ISO 9001 (minõségirányítsi rendszer) lépésrl lépésre! Az ISO 9001 és az ISO 9004 8.2.3

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

Minõségügyi iskolánk huszonegyedik fejezete az MSZ EN ISO 9004:2001  8.2.3 pontját elemzi, azaz az ISO 9001 és az ISO 9004  a folyamatok figyelemmel kísérése és mérése témakörrel kapcsolatos  követelményeit. A cikksorozattal célunk, hogy az ISO 9001 (minõségirányítási rendszer)  tanúsítvány megszerzésében segítséget nyújtsunk a Minõségirányítási vezetõk, a belsõ auditorok és a minõségügyi szakemberek számára.

MSZ EN ISO 9001:2001 8.2.3 pont

 ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

ISO 9001, ISO 14001 belsõ auditori, minõségirányítási vezetõ, valamint minõségügyi szakember tanfolyamok részletesen itt!

 A 8.2.3 ponttal kapcsolatban az ISO 9001 a következõ követelményeket támasztja:

ISO 9001:2000, Minõ;girányítási rendszerek

Követelmények
8.2.3. A folyamatok figyelemmel kísérése és;rése
A szervezet alkalmazzon megfelelõ módszereket a minõségirányítási rendszer folyamatainak figyelemmel kísérésére és ahol lehet, ezek mérésére. Ezeknek a módszereknek bizonyítaniuk kell a folyamatok képességét a tervezett eredmények elérésére. Ha a tervezett eredményeket nem érték el, helyesbítést, illetve megelõzõ intézkedéseket kell tenni, hogy biztosítsák a termék megfelelõségét.

Az ISO 9004 ehhez ad egy kis segítséget:

8.2.2 A folyamatok mérése és figyelemmel kísérése

A szervezet állapítsa meg a mérési módszereket és hajtson végre méréseket a folyamatok mûködésének értékelésére. A szervezet ezeket a méréseket építse be a folyamatokba és alkalmazza a méréseket a folyamatirányításban.
A méréseket használják a napi mûveletek irányításához, az olyan folyamatok kiértékeléséhez, amelyek alkalmasak a kis lépésenkénti, vagy szakadatlan folyamatos fejlesztésre, valamint áttöréses projektekhez, a szervezet jövõképének és stratégiai céljainak megfelelõen.

A folyamatok mûködésével

 kapcsolatos mérések kiegyensúlyozott módon fedjék le az érdekelt felek igényeit és elvárásait. Példák:

  • képesség,
  • reagálási idõ,
  • ciklusidõ, vagy áthaladási idõ,
  • a megbízhatóság mérhet jellemzõi,
  • kihozatal,
  • a szervezet munkatársainak eredményessége és hatékonysága,
  • technikák alkalmazása,
  • hulladékcsökkentés, valamint
  • költség-hozzárendelés és -csökkentés.

A folyamatok mérése

 azt a célt szolgálja, hogy igazolható legyen, a folyamatok képesek elérni a tervezett eredményeket. A folyamatok mérése nem csak a termék mérése segítségével valósítható meg. A fenti példák mutatják, hogy vannak a folyamatoknak olyan jellemzõi, amelyek függetlenek a terméktõl, ugyanakkor a folyamat fontos paraméterei lehetnek, és a tervezett eredmények elérést szolgálhatják.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 font>rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

ISO 9001, ISO 14001 belsõ auditori, minõségirányítási vezetõ, valamint minõségügyi szakember tanfolyamok részletesen itt!

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

folyamatos fejlesztés

ismétlõdõ tevékenység a követelmények teljesítési képességének növelésére MEGJEGYZÉS: A célok kitûzésének és a fejlesztési lehetõségek megtalálásának folyamata szakadatlanul megy végbe az audit megállapításainak és az audit következtetéseinek , az adatok ...