Kaizen filozófia

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Kaizen filozófia

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

Napjainkban, a globalizáció elõre haladtával egyes termékeknél, termékcsoportoknál vagy szolgáltatásoknál felfedezhetõ tény, hogy a vállalatok termékeik árának csökkentésével tudják csak megtartani a versenyképességüket a piacon.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

 

Az energia árak, az életszínvonal növekedés okozta bérfejlesztések mind-mind az árak emelkedését vonzzák maguk után.
 Ilyen versenykörnyezetben született az ún. Kaisen filozófia. Ennek a japán gondolkodásmódnak a jelentése: folyamatos fejlõdés, folyamatos fejlesztés. A lényege az, hogy a termelési folyamatban mindig van egy olyan pont, amin lehet javítani. Ha ezt a pontot, szûkkeresztmetszetet megkeressük, és javítani tudunk rajta, akkor biztosíthatjuk cégünk folyamatos fejlõdését. Sokan hajlamosak összekeverni a Kaizen-t a problémamegoldással. Kaizen-rõl akkor beszélhetünk, ha egy stabilan mûködõ folyamaton változtatunk.  Ilyen versenykörnyezetben született az ún. Kaisen filozófia. Ennek a japán gondolkodásmódnak a jelentése: folyamatos fejlõdés, folyamatos fejlesztés. A lényege az, hogy a termelési folyamatban mindig van egy olyan pont, amin lehet javítani. Ha ezt a pontot, szûkkeresztmetszetet megkeressük, és javítani tudunk rajta, akkor biztosíthatjuk cégünk folyamatos fejlõdését. Sokan hajlamosak összekeverni a Kaizen-t a problémamegoldással. Kaizen-rõl akkor beszélhetünk, ha egy stabilan mûködõ folyamaton változtatunk.
 Egy cég életében a változás, a fejlesztés nélkülözhetetlen a versenyképesség fenntartására. Egy ilyen fejlesztési forma a „beruházás” ahol nagy tõkeráfordítással hirtelen nagyot tudunk emelni a cégünk fejlettségi szintjén. Ilyen lehet például egy gép vásárlása, egy termelé;s irányítási rendszer bevezetése, a számítógéppark frissítése stb. A Kaisen ennek épp a fordítottja. Kis befektetéssel sok kis apró változásokkal javítani a már meglévõ folyamaton. Ilyen pl.: két gép egymás mellé helyezése, ahol anyagmozgatási veszteségeket küszöbölünk ki.
 A Kaisen filozófia jegyében több japán módszer látott napvilágot. 5S, MUDA, TPM, Just In Time, Jidoka, SMED, PDCA, Pareto, diagonál mátrix és még lehetne tovább sorolni. Ezeket a módszereket a szintén japán Toyota gyár gyûjtötte össze, majd alkotta meg ebbõl a Toyota termelés rendszert (TPS- Toyota Production System). Ezen felül egy utat is kijelölt magának ezek megvalósítására, alkalmazására. Ezt egy házzal szimbolizálják, ami egy stabil alapokon álló ház két pillérrel, amelyet a dolgozók fognak össze. Csak ezekek után kerülhet fel a tetõ, ami a vállalati célokat tartalmazza. Amikor pedig felépült a teljes ház ki lehet tûzni a gyõzedelmi zászlót, ami a vállalt küldetését hirdeti. A Toyotának sikerült felépítenie ezt a házat, majd nagylelkûen osztotta meg az általa választott utat a többi autó gyártó vállalattal egyúttal reklámozva is saját magát. Napjainkban a legtöbb európai autógyár termelési rendszere, jövõképe a TPS-en alapul, természetesen mindenkinek a saját vállalati kultúrájára szabva.
 A Kaizen gondolkodás annyira elterjedt elsõsorban az autógyártó, és az autóipari beszállítói cégeknél, hogy a folyamatos fejlesztés az ISO/TS 16494-es minõsítés megszerzésének egyik pontjává vált. Ezek a módszerek illetve a TPS természetesen nem csak az autóiparban érvényesíthetõ. Minden közép- ill. nagy sorozatgyártásra berendezkedett cég tudja alkalmazni, személyre szabni ezt a rendszert. Mindemellett nagyon sok kaizen elem bár hol, produktív – improduktív helyen, sõt akár saját otthonunkban is használható.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

infrastruktúra

<szervezet> egy szervezet mûködéséhez szükséges feltételek, berendezések és szolgáltatások rendszere