Mezõgazdaság és környezetvédelem: a közösség haszna

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Mezõgazdaság és környezetvédelem: a közösség haszna

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

Manapság ha mezõgazdaságról beszélnek, akkor biztosan szóba kerül az agrár-környezetvédelem fogalma, módszerei, ennek támogatása. Vannak, akik azt gondolják, ez valami új, divatos megnevezés, ami egyáltalán nem életszerû. De nézzük, mi valójában a helyzet.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Mezõgazdaság és környezetvédelem ma

Európában a termelékenység ugrásszerûen megnõtt, mivel soha nem látott ütemben fejõdött a termelési technológia minden eleme, legyen szó akár növénytermesztésrõl, akár állattenyésztésrõl. Ennek köszönhetõen a mezõgazdasági mûvelés alatt álló területek töredékén a népesség egy-két százaléka is sokkal több élelmiszert termel, mint amennyire szükség van. Mióta az emberiség termel mindig is ez volt az elérhetetlen álom. Most végre megvalósult. Hol itt a baj?


A következmények valójában drámaiak: ahol fennmarad a gazdálkodás - mert kifizetõdõ -, ott az intenzív mezõgazdálkodás miatt elviselhetetlenül nagy a környezeti terhelés. Elszennyezõdtek a vizek, elsavanyodnak, erodálódnak, tönkremennek a talajok, és eközben az energia felhasználás az ipari termelésével vetekszik.
Ugyanakkor az iparszerû, intenzív agrártermeléssel csak nehezen tud versenyezni a hagyományos gazdálkodás mód. És ahol ezek eltûnnek, sérül a környezet, megnõ a munkanélküliség, romlik az életminõség.

Lehet változtatni?

A fenti tények ismeretében senkiben nem lehet kérdés, hogy szükséges-e a jelenleg fennálló helyzet megváltoztatása. Az azonban mindenki számára fejtörést okoz, hogy milyen módon lehet változtatni. Szinte lehetetlennek látszik az évszázadok alatt kialakult célok, és az ebbõl eredõ gyakorlat módosítása. Eddig minden eszközzel arra törekedett a termelõ, és az õt segítõ állam is, hogy a lehetõ legnagyobb termést érje el. És ezt szolgálta az EU támogatási rendszere is: a termelést akkor is finanszírozta, ha a piac nem tartott rá igényt. Ugyanakkor a szép és rendezett, ápolt táj (lásd parlagfû probléma), és a falusi életforma fenntartói nem jutottak elég jövedelemhez. A felmérések szerint napjainkig a vidékfejlesztési források 80 százaléka az agrárgazdaságok 20 százalékához került. Ráadásul nehéz vitatkozni azzal az érvvel, miszerint az európai mezõgazdaság valójában nem is szorulna támogatásra, hiszen alig járul hozzá a GDP-hez, viszont rengeteg problémát okoz…

Az lenne tehát a megoldás, ha megszüntetnék a mezõgazdaság támogatását?


Egyes, a mezõgazdaságban kevésbé érdekelt országok szerint igen. Szerencsére az EU szakemberei felismerték, hogy éppen a támogatási rendszer az egyik (ha nem az egyetlen) olyan eszköz, amivel változtatni lehet a mezõgazdasági termelés céljain, így fenntarthatóvá tenni azt, és összességében hozzájárulni az egész közösség jobb létéhez. De nyilvánvaló, hogy az agrártámogatásoknak ma már nem a több gabona, tej és hús elõállítását kellene szolgálniuk, hanem azoknak a fontos értékeknek - a tiszta levegõnek és víznek, a tájnak, a kulturális hagyományoknak - a megõrzését, amelyek hagyományosan a vidéken élõkre vannak bízva, és amelyek hiánya ma egyre nagyobb gondot okoz az egész népesség körében.


Ezek a gondolatok nem új keletûek. Sok uniós terv célozta már meg belépésünk elõtt is ezeket a változásokat, a közvetlen termelési támogatások átcsoportosítását az agrár-környezetvédelmi és vidékfejlesztési célokra. Napjainkig az agrárlobbi tagjai sikeresen hárították ezeket a törekvéseket. Most azonban már annyira súlyossá vált a helyzet, hogy kialakult a szemléletváltozás, elkezdõdött a támogatások átcsoportosítása. Ennek elsõ fecskéje a LEADER program, a helyi közösségek környezetvédelmi és vidékfejlesztési kezdeményezéseit támogató program. A programban hazánk is részt vesz, a támogatások a magyar termelõk számára is pályázhatók. Az elsõ támogatott projektek kiválasztása idén januárban zajlik.

Mi várható?


A megindult változások alapján biztosra vehetõ, hogy a nagyüzemi termelést szolgáló támogatások súlya hosszabb távon csökkenni fog az agrár-környezetvédelmi és vidékfejlesztési jellegû pénzekhez képest. Annak, aki változtatni tud a szemléletén, fogékony az új dolgokra (mely jelen esetben éppen a hagyományok felélesztését jelenti), az elõtt bõven lesz lehetõség. Ezzel együtt a mezõgazdasági termelés közösségi haszna várhatóan megnõ, végre nem csak a termelési funkcióját fogja ellátni, többek között csökkentve környezetünk szennyezését is.

Ha érdeklik a mezõgazdasági termelõk számára igénybe vehetõ támogatások, pályázatok, keresse munkatársainkat!

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!


Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

policentrikus marketingstratégia

A vállalat minden piacot önálló egységként kezel, és a helyi adottságokhoz igazodó egyedi marketingstratégiát folytat.