Minõség rendszerek fejlõdésében kiemelkedõ szerepet játszó szakemberek

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Minõség rendszerek fejlõdésében kiemelkedõ szerepet játszó szakemberek

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

SHEWHART
Walter A Shewhart statisztikusként dolgozott. A statisztikai elveken nyugvó minõségellenõrzési rendszerek kialakítása fûzõdik a nevéhez. A minõségmenedzsment módszerek területén az ellenõrzõ kártyák elméletének és gyakorlatának alapjai is az õ munkásságához kötõdik. Jelentõs eredményeket ért el a mintavételes minõségszabályozási eljárások kidolgozásával. Nevéhez kötõdik a folyamatok javítására szolgáló PDCA ciklus alapjainak megfogalmazása is.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Minõség rendszerek fejlõdésében kiemelkedõ szerepet játszó szakemberek

DEMING

Dr. W Edwards Deming amerikai statisztikus volt. Az 1950-es években japán mérnököket képzett, és a japánok véleménye szerint kiemelkedõ szerepe volt abban, hogy országuk a második világháború után ugrásszerûen fejlõdött. Deming szerint a minõség elsõsorban a felsõbb szintû menedzsment tetteinek és döntéseinek, nem pedig a munkások cselekedeteinek a következménye. A menedzsment feladata a rendszer szervezése és az általános problémák kezelése, a munkások pedig azokért a speciális hibaokokért felelnek, amelyeket közvetlenül az õ ténykedésük okoz. A minõség javításának feladatát tehát meg kell osztani a különbözõ szintek között. Deming a statisztikai minõségszabályozás (SPC) megalapozója.

JURAN

Dr. Joseph M. Juran a mai Románia területén született, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Deminghez hasonlóan õ is segédkezett a japán ipar szerkezeti átalakításában. Juran három alapvetõ folyamatot dokumentált, és ezt alkalmazta a minõség menedzselésére. A "Juran-trilógia" elemei: minõségtervezés, minõségellenõrzés, minõségfejlesztés. A minõség foganatosításának azt a megközelítésmódját javasolta, hogy projekt-teameket kell kijelölni, amelyek feladata a minõség javításának elõsegítése. Véleménye szerint azért kell a fentieket a középpontba állítani, hogy a figyelem a minõség javítására összpontosuljon.

CROSBY


Philip B. Crosby  pályáját a gyártás területén kezdte. Az õ nevéhez fûzõdik a "nulla-hiba" program útjára indítása, amely késõbb az USA-ban a kormánypolitika részévé vált. Crosbynak a minõséggel kapcsolatos elmélete négy alaptétel köré épül: minõségdefiníció, minõségügyi rendszer, nulla-hiba, minõségköltségek. A négy tétel közül kettõt, a nulla-hibát és a minõségköltségeket különösen nehéz volt a gyakorlatba átültetni. Ezt a két koncepciót nem fogadták el általánosságban és sok szervezetben sikertelenül kísérleteztek alkalmazásukkal. – Ennek oka gyakran a felsõvezetés nem megfelelõ elkötelezettsége volt.

FEIGENBAUM

Dr. Armand V. Feigenbaum jelentõsen hozzájárult a minõségi mozgalom világméretû elterjesztéséhez azzal, hogy leszögezte: a minõségért való felelõsség túlmutat a termelésben érintett osztályokon és részlegeken. Feigenbaum koncepciója szerint nem születhet jó minõség, ha a terméket rosszul tervezték, nem a megfelelõ módon és piacokon hozták forgalomba, és nem volt megfelelõ a vevõvel való bánásmód. Ezért a szervezet összes területe felelõs a minõségért – ez késõbb teljeskörû minõségszabályozás (TQC) néven vált ismertté. Eredetileg Feigenbaum dolgozta ki a "minõségköltség"-koncepciót is, amellyel a teljeskörû minõségirányítás hatékonysága mérhetõ.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel>? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

szervezeti vásárlás

Olyan döntéshozatali folyamat, amely során a formális szervezetek megteremtik az igényt a megvásárolt termékekre és szolgáltatásokra, azonosítják, értékelik a lehetséges árukat és szállítókat, majd választanak közülük.