Mik az előnyei és funkciói az okostelefonoknak? Mit kell tudni az okostelefonokról?

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Telefon? Megoldjuk okosba!

2011-04-27
Szerző: Tóth Balázs
Forrás: Index


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

Tavaly félmillió okostelefont adtak el Magyarországon, de kevesen használják ki a készülékek tudását - friss felmérések szerint a legnépszerűbb funkció még mindig a fényképezés és a zenehallgatás. Összegyűjtöttük a legjobb szoftvereket, hogy okosabb legyen a mobilja.

Nagyon profi marketinges volt, aki összerakta az okostelefon szót, és persze jó nagyot lódított. Ilyenek a marketingesek. Ezek a drága készülékek csöppet sem okosak, hanem legfeljebb tehetségesek, és csak az ügyes felhasználók kezében mutatják fel az intelligencia halvány jeleit.  Csakhogy elég könnyű elveszni a sok százezer letölthető program között, és a toplisták sem nyújtanak nagy segítséget. Aki az App Store kínálata alapján próbálkozik, annak az iPhone-ja pikk-pakk síkhülye telefonná válik. Az legalábbis nem vall sok észre, hogy az ötödik legnépszerűbb program az autónk rendszámából fejti meg a sorsunkat.

 

Hang és fény

 


Egyszerűbb mobiloknak is lehet jó hangminőségük, mégsem olyan élvezetes velük a zenehallgatás, mint az okostelefonokkal. Androidon érdemes kipróbálni a WinAmp  nevű lejátszót, amellyel több ezer online rádiócsatorna elérhető, és a számítógépünkön futó WinAmp  segítségével wifin másolhatunk át dalokat a mobilra - ez sokkal egyszerűbb, mint az adatkábellel bajlódni. Az Androidra érdemes feltelepíteni a Last.fm szoftverét  is, amellyel közzétehetjük, hogy mit hallgatunk éppen, és megismerhetjük a barátaink által kedvelt zenéket. A listák alapján a Last.fm a zenei kompatibilitásunkat is kiszámolja. (Azt hiszem, a mostanában hallgatott rengeteg Nine Inch Nails és Aphex Twin jelentősen rontja az esélyét annak, hogy az ismerőseim dzsesszkoncertre hívjanak.) A rádióban szóló dalok címét az ingyenes Shazam  dobja elő nekünk.

Jól mutatja a profi képírók és a hobbifotósok közti különbséget, hogy az iPhone-júzerek teljesen rákattantak az Instagr.am nevű programra. Nem az a lényeg, hogy tökéletesen leképezzük a valóságot, hanem pont az ellenkezője: látványos effektekkel készítünk hangulatos képeket, amiket egy gombnyomással feltolhatunk a Facebookra. Az androidos tábor sem marad retró hatások nélkül, a PicPlz  és a Retro Camera ugyanezt tudja.

 

Dal elalváshoz

 


Telefonunkkal akár álomba is ringathatjuk magunkat, bár nekem csak a hólyagom kezdett feszülni a relaxációt segítő csobogást  hallva, és kis híján halálra untam magam. Sokkal izgalmasabbak az ébredést segítő appok, amelyek a mobil gyorsulásmérőjével figyelik, hogy mennyit forgolódunk, és akkor kezdenek csörögni, amikor épp nem alszunk olyan mélyen. iPhone-t használók szerint a Sleep Cycle  grafikonján gyönyörűen látszik, hogy aki seggrészegen bezuhan az ágyba, simán végigalszik mozdulatlanul 8-9 órát. Androidon a Sleep as an Droid  néven árulnak hasonló programot.

Ha mégsem sikerült időben felébredni és rohanni kell, akkor rögtön meg is mérhetjük, hogy mennyi kalóriát égetünk el. Az androidos CardioTrainer vérbeli fitnesznáci, mert folyamatosan jelzi, hogy az elmúlt héten mennyi kalóriát fogyasztottunk el, amivel nagyszerűen tud lelkiismeret-furdalást okozni a fogyni vágyó felhasználóknak. Még jobb, ha kiegészítjük a Calorific nevű programmal, amely megmondja, ha túl sokat zabálunk. Ugyanakkor a CardioTrainer saját megnyugtatásunkra is használható. A gps-es nyomkövető segítségével kiszámoltam, hogy minden nap 2,5 kilométert sétálok a buszmegállóhoz és vissza, ami alkalmanként 150 kalória mínusz. Ehhez hasonló szoftverből rengeteg van, a Runkeeper  például Androidon és iPhone-on is elérhető.

 

Menjél messzebb

 

 


Az okostelefonok egyik legfontosabb alapszolgáltatása a térkép, de Google Maps sem ismer minden ösvényt. Szerencsére egy magyar cég elkészítette a Smartcity  nevű alkalmazást, amely Budapest tömegközlekedési hálózatán segít a tájékozódásban. Néha furcsa kitérőket tesz, mert nem lehet beállítani, hogy akár 500 métert is hajlandóak vagyunk gyalogolni egy távolabbi, de előnyösebb villamosmegállóig. A T-Mobile pedig az iPhone-os ügyfeleinek ingyen elérhetővé tette  a Navigon navigációs szoftverét.

Többször írtunk a FourSquare  nevű programról, és akinek először nem tetszett, annak érdemes újra kipróbálnia, mert a navigációs közösségi játékban sok újdonság megjelent. Talán a legfontosabb, hogy vannak magyar akciók is, néhány étteremben a rendszeresen bejelentkező vásárlók ingyen desszertet vagy italt kapnak ajándékba. Az Exploring funkcióval a környék helyeit listázhatjuk ki. Ha sok ismerősünk használja a FourSquare-t, akkor könnyebb megtalálni a jó éttermeket. Most látom, hogy érdemes lenne benézni a Pastramiba  , mert már hét ismerősöm evett ott és egyikük már kilencszer visszatért. Valószínűleg jól főznek.

 

Küldi a megoldást

 

 


Androidon a korlátozott adatforgalmú mobilnethez nélkülözhetetlen segédeszköz a Netcounter  , amely riaszt, amikor elérjük az általunk meghatározott limitet. Az adatforgalmat jelző sáv hosszan tartó lenyomásával ugrik elő az a menü, amelyben megadhatjuk az aznapi, a heti és a havi limitet.

Nagyon hasznos program az SMS Backup +  , amellyel minden üzenetet automatikusan elmenthetünk a Gmail postafiókban. Így a számítógépen is kereshetünk az üzenetek tartalmában, és nem veszítjük el az sms-ben érkező vásárlási bizonylatokat. Androidon a feltelepített szoftverek listájáról is készíthetünk biztonsági mentést az Appbrain  segítségével, ami megkönnyíti a telepítést, ha gyári helyreállítást nyomtunk a mobilon, vagy ha új androidos készüléket vettünk.


Természetesen mindig vannak platformfüggő szoftverek is, a Word Lens valósidejű spanyol-angol fordítóprogram például csak iPhone-on elérhető. A szövegfelismerő a kamerával beolvassa a spanyol szöveget, és röptében átírja angolra. Az Infinity Blade  egyszerű kardozós játék, de kiválóan alkalmas az iPhone 4 erejének bemutatására. Ugyanezt Androidon a Gameloft  és az Electronic Arts HD játékaival tehetjük meg, egészen friss például az Asphalt 6 autóverseny.

 

Made in Hungary

 

 


Remélem senkit nem lepek meg azzal, hogy több tucat magyar fejlesztő készít appokat az okostelefonokra. A Magyar Telekom természetesen a saját szolgáltatásaihoz készített iPhone-os kiegészítőket, például az utasbiztosításhoz, iWiw-hez, az OzoneNetwork és LifeNetwork tévécsatornákhoz, és az Otthonőrző távfelügyeleti rendszerhez. Az Androidra írt programokat egy árulkodó nevű Made in Hungary szoftver gyűjti össze. Jelenleg 118 ilyen program van, lehetetlen itt mindet felsorolni.

Van tucatnyi egyszerű játék, egy rakás hírportál appja, Vatera, és rendkívül egyszerű segédprogramok, mint az sms-számláló , a kedvenc helyeinket publikáló Geospace , cégkereső és bérkalkulátor . Érdemes letölteni a gyűjtőprogramot, és onnan válogatni. A Telenor weboldalán letölthető a fejlesztői versenyének eredménye (S.O.S. Help), és az Androidra teljesen rákattant szolgáltató is összegyűjtött több tucat hasznos alkalmazást az ügyfeleinek.

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Kapcsolódó tartalom a Vállalkozás fejlesztési portálon:


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

környezeti politika

környezeti politika Egy szervezet környezeti teljesítményére vonatkozó általános szándékai és irányvonalai, ahogyan azt a felső vezetőséghivatalosan megfogalmazta. MEGJEGYZÉS: A környezeti politika kereket ad a cselekvéshez, valamint a környezeti célok és a környezeti előirányzatok kitűzéséhez.