Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai
Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:
2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).
Előző | Vissza a cikkek listájához | Következő |
Élelmiszer-biztonság és madárinfluenza
2008-03-11
„Semmilyen különleges óvintézkedésre nincs szükség baromfifogyasztási, ételkészítési szokásainkat illetõen, mivel a baromfiinfluenza nem okoz fertõzést ételfogyasztás útján.” adta ki tájékoztatását az Egészségügyi Világszervezet. Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! A fertõzött állományból származó a vírus elvileg életképes maradhat fagyasztott baromfi felületén, illetve tojáson, a szokásos sütés-fõzés során viszont ez elpusztul. A vírus, hasonlóan az emberi influenzához légúti megbetegedést okoz, mely csak jelentõs számú vírus részecske belégzése esetén jön létre. Két fontos kérdés: a fertõzés eredete, illetve terjed-e, ha igen, mennyiben a vírus állatról emberre? A WHO vizsgálja az ebbõl eredõ kérdéseket, mivel nincs elegendõ epidemiológiai ismeret arra vonatkozóan, hogy a vírus a fertõzött élõ állatokon kívül fertõzött területekrõl származó szennyezett élelmiszerekkel is terjed-e. Baromfik esetén a madárinfluenza-vírus stabilitását fokozza az alacsony hõmérséklet: ürülékben 4 °C fokon legalább 35 napig fertõzõképes, míg 37 °C hõmérsékleten 6 napig tudták kimutatni H5N1 vírust a mintákban. Egyéb felületeken, mint például baromfiistállóban, eszközökön is képes több hétig túlélni a vírus. Ezen tulajdonságából ered, hogy a hagyományos élelmiszerkezelési technológiák közül a hûtés/fagyasztás nem képesek számottevõ mértékben csökkenteni a vírus túlélésének mértékét. Ezzel szemben a legalább 70 °C-on végzett hõkezelés (fõzés) inaktiválja a vírust. Járványos területeken az emberek és a baromfiállomány közti érintkezést a lehetõ legminimálisabbra kell csökkenteni. egy thaiföldi tenyésztelepen nagyszámú tigris fertõzõdött meg H5N1 vírustörzzsel fertõzött csirkétõl. Azt, hogy egész, vagy bontott csirkét ettek, még nem lehet tudni, de, amennyiben egész csirkét, valószínûleg a tollakon és a légzõszervekben lévõ vírusok okozták a fertõzést, ha bontottat, valószínûleg a csont és a hús fertõzött. Amennyiben az utóbbi történt, úgy valószínû, hogy az emberi és állati fogyasztásra szánt nyers hús fogyasztásával szintén fertõz a vírus. Néhány jó tanács a vírus terjedésének megelõzésére: Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Élelmiszer-biztonság és madárinfluenza
Vírus
WHO
Ezen a téren még további információk szükségesek.
Az elõzõek alapján megállapítható, hogy a Jó Higiéniai Gyakorlatnak nem megfelelõ módon elõállított baromfitermék fagyasztott állapotban, vagy nyersen fogyasztva veszélyes lehet, de megfelelõ fõzés után biztonságosan fogyasztható. Így javasolt az egész baromfi minimum 85 °C-on, egyéb baromfiterméket, tojás minimum 74 °C-on történõ fõzése. A tanulmányok szerint a baromfinak szinte minden része fertõzõdhet a vírussal, így a különbözõ feldolgozási mûveletek, mint a vágás, kopasztás, belezés, darabolás, aprítás, stb. a dolgozókra is jelentõs kockázatot jelentenek.Járványos területek
A beteg állatok rendszerint abbahagyják a tojástermelést, ettõl függetlenül a vírus a tojás felületén és belsejében egyaránt megtalálható. A betegség korai szakaszában még képzõdhet tojás, amelynek a sárgája és fehérje, valamint a tojás felszíne egyaránt fertõzött. Annak, hogy a tojásban fejlõdõ egyed is fertõzõdjön, nem sok esélye van, de a tojással a vírus sokáig fertõzõképes. A tojás belsejében lévõ madárinfluenza-vírus csak megfelelõ fõzéssel inaktiválható. Ember, tojással történõ fertõzõdésérõl még nincs információ, viszont egy alkalommal sertések nagy valószínûséggel a kezeletlen tojást tartalmazó takarmány miatt betegedtek.Egy érdekesség:
Küldd el ismerősödnek!
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Kérdező: aranyvirag7 Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére . A Válasz: Itt olvasható |
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Barter |