Minőségirányítási alapelvelvek

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Aki beszállító akar lenni figyeljen a fenntarthatóságra, a környezetvédelemre is

2008-05-21


Cikk ajánlása Cikk myomtatása

Egyre több vállalat dolgoz ki olyan minősítési rendszert, amelyben a minőség és a költséghatékonyság mellett környezetvédelmi, szociális és munkaügyi elvárásokat is támasztanak beszállítóikkal szemben.

Környezetvédelmi, munkavédelmi botrányok és bojkottok helyett

Fenntarthatóság a beszállítói láncban címmel rendezett konferenciát a KÖVET (Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület), melynek témája a környezeti és szociális felelősség érvényesítése az alvállalkozók és a beszállítók körében.

A vállalatok elsősorban a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos társadalmi elvárások és a kockázatkezelés miatt építenek be fenntarthatósági szempontokat a beszállítók kiválasztásába. Egyes iparágakban az elmúlt évtized során több botrány, bojkott hívta fel a figyelmet arra, hogy a munkaügyi és környezetvédelmi normákat érvényesíteni kell az ellátási lánc minden elemében.

Fenntarthatósági képzés a beszerzésért felelős munkatársaknak

A vállalatok által leggyakrabban alkalmazott eszköz írott elvek, mint a minőségpolitika, környezetpolitika, munkabiztonsági politika, valamint a magatartási kdex elfogadtatása a beszállítóikkal. Egyre több cég biztosít ezen elvárásokat megfogalmazó önértékelési kérdéssort, illetve helyszíni audit során ellenőrzi a megfelelő működést. r />
A beszerzéssel foglalkozó munkatársak fenntarthatósági képzése azonban jelenleg gyakran nem kielégítő, és sokszor nem
megfelelő a motivációs rendszer sem a környezetvédelmi szempontból előnyösebb beszállítók kiválasztásához.

Minőségirányítási alapelvelvek a gyakorlatban

Az ISO alapelvek között is szereplő kölcsönösen előnyös kapcsolat kialakításához a kutatások szerint az is hozzájárul, ha nem csak egyre szigorodó elvárások jelennek a vevő oldaláról, hanem hosszú táv együttműködés alakul ki a felek között. Például összehangolt kutatás-fejlesztési tevékenységgel hatékonyabban kiválthatóak az egészségre kockázatos anyagok egy termékből.

Környezetbarát beszállítói díj az ISO 14001 és az EMAS elvei alapjánh2>

Van olyan nagyvállalat, mely „Környezetbarát Beszállítói Díjat” hirdetett, elismerve és ösztönözve partnereit magasabb szintű környezeti teljesítmény elérésére. Az értékelés módszertana az ISO 14001 ill. EMAS környezetirányítási rendszerek célkitűzéseivel is összehangolt, és hozzásegít a jó gyakorlatok elterjedéséhez is.

A közbeszerzések során is megjelennek a környezetvédelem, a fenntarthatóság szempontjai

A fenntarthatósági kérdések a beszállítói láncban a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt fognak kapni: a zöld tárca elkötelezett amellett, hogy a közbeszerzések során a fenntarthatósági szempontok minél hangsúlyosabban jelenjenek meg.

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

metrológiai jellemzõ

olyan megkülönböztetõ tulajdonság, amely befolyásolhatja a mérés eredményeit 1. MEGJEGYZÉS: Egy mérõeszköznek általában több metrológiai jellemzõje van. 2. MEGJEGYZÉS: A metrológiai jellemzõk esetében felmerülhet a kalibrálás szükségessége.