HACCP minõségbiztosítási rendszer - rémhírek vagy ésszerû higiéniai követelmények

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához

HACCP minõségbiztosítási rendszer - rémhírek vagy ésszerû higiéniai követelmények

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

A HACCP élelmiszer biztonsági rendszer mindennapos kérdés a vendéglátók és élelmiszer üzletek számára. Tapasztalatok szerint a HACCP misztikum az információ hiányra vezethetõ vissza, mert az adminisztrációs követelményeken kívül egyéb sajátosságokat elfelejtik kihangsúlyozni a szakemberek és a szakértõk. A lényeg a higiéniai betartását és fenntartását, ami a legfontosabb szemléletbeli és fizikai követelmény. Ki kell emelni a rendszer sajátosságai között a munkatársak és az alkalmazottak higiéniai követelmények iránti elkötelezettségét és ismereteit.

A HACCP rendszert csak úgy lehet mûködtetni, ha a vállalkozás vagy szervezet higiéniai felelõse rendszeres belsõ képzéseket tart a munkatársaknak.

Az észnélküli HACCP mindenképpen elkerülendõ. Vicces, de a lehetséges veszélyforrások között az adminisztráció megjelenése is új problémát jelent, amit kezelni kell, ha minden veszélyforrást elemezni akarunk. Ügyelni kell a cégreszabott dokumentáció kialakítására és bevezetésére, mert a gyakorlati mûködtetés csak így valósítható meg. A HACCP bevezetése nem a követelményeket módosítja, hanem az ellenõrzések módjában hoz változásokat.

A HACCP elõny az ellenõrzõ hatóság számára, mert az ellenõrzs nem csak egy pillanatnyi állapotra terjed ki, hanem bevezetés utáni idõszak átfogó vizsgálatát teszi lehetõvé. A HACCP elny a mködtetõ szervezet számára is, mert védelmet ad a külsõ veszélyforrásokkal szemben és bizonyítható a helyes mûködési gyakorlat.

Feladat, a HACCP rendszer bevezetése és mûködtetése során a mindennapos felügyelet és ellenõrzés, amit dokumentálni kell a dokumentációs rendszerben meghatározottak szerint. A rendszert folyamatosan kell fejleszteni és javítani a folyamatok megfelelõségének és a kritikus szabályozási pontok ellenõrzésével és módosításával. Ha a szervezet módosítja a technológiáját, új terméket vezet be, vagy új berendezést alkalmaz, felül kell vizsgálni a dokumentációt, és végre kell hajtani a módosításokat. A módosításokat oktatni kell képzés keretein belül az érintett munkatársaknak. Ezek a módostások egy ésszerûen összeállított rendszerben egyszerûek és könnyen megvalósíthatók. A HACCP rendszer mûködõképességét a legkönnyebben azzal lehet lemérni, ha egy másik szervezet rendszeréhez kapcsolódva könnyen megvalósul a folyamatok nyomokövethetõsége.

A HACCP globális célja az élelmiszer elõállítás folyamatának teljes körû nyomonkövetésének megvalósítása a mezõgazdasági termelésen keresztül az élelmiszer gyártás és feldolgozáson keresztül a fogyasztóig történõ eljutásáig a teljes anyagmozgatás és tárolás ellenõrzésével.

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

copytesztelés

Egy reklám tesztelése és hatásának mérése a célcsoport körében.