Az ISO 9001 és a minÅ‘ségirányÃtási alapelvek várható változásai
Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:
2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).
Előző | Vissza a cikkek listájához |
HACCP minõségbiztosÃtási rendszer - rémhÃrek vagy ésszerû higiéniai követelmények
2008-03-11
A HACCP élelmiszer biztonsági rendszer mindennapos kérdés a vendéglátók és élelmiszer üzletek számára. Tapasztalatok szerint a HACCP misztikum az információ hiányra vezethetõ vissza, mert az adminisztrációs követelményeken kÃvül egyéb sajátosságokat elfelejtik kihangsúlyozni a szakemberek és a szakértõk. A lényeg a higiéniai betartását és fenntartását, ami a legfontosabb szemléletbeli és fizikai követelmény. Ki kell emelni a rendszer sajátosságai között a munkatársak és az alkalmazottak higiéniai követelmények iránti elkötelezettségét és ismereteit. A HACCP rendszert csak úgy lehet mûködtetni, ha a vállalkozás vagy szervezet higiéniai felelõse rendszeres belsõ képzéseket tart a munkatársaknak. Az észnélküli HACCP mindenképpen elkerülendõ. Vicces, de a lehetséges veszélyforrások között az adminisztráció megjelenése is új problémát jelent, amit kezelni kell, ha minden veszélyforrást elemezni akarunk. Ãœgyelni kell a cégreszabott dokumentáció kialakÃtására és bevezetésére, mert a gyakorlati mûködtetés csak Ãgy valósÃtható meg. A HACCP bevezetése nem a követelményeket módosÃtja, hanem az ellenõrzések módjában hoz változásokat. A HACCP elõny az ellenõrzõ hatóság számára, mert az ellenõrzés nem csak egy pillanatnyi állapotra terjed ki, hanem bevezetés utáni idõszak átfogó vizsgálatát teszi lehetõvé. A HACCP elõny a mûködtetõ szervezet számára is, mert védelmet ad a külsõ veszélyforrásokkal szemben és bizonyÃtható a helyes mûködési gyakorlat. Feladat, a HACCP rendszer bevezetése és mûködtetése során a mindennapos felügyelet és ellenõrzés, amit dokumentálni kell a dokumentációs rendszerben meghatározottak szerint. A rendszert folyamatosan kell fejleszteni és javÃtani a folyamatok megfelelõségének és a kritikus szabályozási pontok ellenõrzésével és módosÃtásával. Ha a szervezet módosÃtja a technológiáját, új terméket vezet be, vagy új berendezést alkalmaz, felül kell vizsgálni a dokumentációt, és végre kell hajtani a módosÃtásokat. A módosÃtásokat oktatni kell képzés keretein belül az érintett munkatársaknak. Ezek a módosÃtások egy ésszerûen összeállÃtott rendszerben egyszerûek és könnyen megvalósÃthatók. A HACCP rendszer mûködõképességét a legkönnyebben azzal lehet lemérni, ha egy másik szervezet rendszeréhez kapcsolódva könnyen megvalósul a folyamatok nyomokövethetõsége. A HACCP globális célja az élelmiszer elõállÃtás folyamatának teljes körû nyomonkövetésének megvalósÃtása a mezõgazdasági termelésen keresztül az élelmiszer gyártás és feldolgozáson keresztül a fogyasztóig történõ eljutásáig a teljes anyagmozgatás és tárolás ellenõrzésével.
Küldd el ismerősödnek!
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
KérdezÅ‘: aranyvirag7 Kérdés: Tisztelt CÃm ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyÃlászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyÃlászáró cserére . A Válasz: Itt olvasható |
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
termék |