Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítá

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva

A TÁMOGATÁS CÉLJA ÉS HÁTTERE
A pályázati felhívás és útmutató a Kormány által elfogadott 2009-2010-es időszakra vonatkozó Környezet és Energia Operatív Program akciótervei alapján kerültek kidolgozásra.
Alapvető cél és háttérinformáció
A pályázati konstrukció célja az energiahatékonyság, az energiatakarékosság valamint megújuló energiafelhasználás fokozása az energetika teljes vertikumában, azaz az energia termelése, elosztása, szállítása és – a vertikum legkritikusabbnak ítélhetı szegmense – a végfelhasználás területén.
Az energetikai hatékonyság fokozásának és az energiatakarékosságnak a szükségességét alátámasztja, hogy a statisztikai adatok szerint a hazai energiaigényesség egységnyi GDP előállítására vetítve - a statisztikai adatok szerint - valuta-paritáson mérve több mint háromszor, vásárlóerő-paritáson mérve pedig mintegy másfélszer magasabb, mint a fejlett EU tagállamokban.
Az energetikai hatékonyság fokozása hozzájárul az energiaellátás biztonságának a növeléséhez, az igen magas (75%-ot is meghaladó) energiaimport-függőség mérsékléséhez és a környezeti ártalmak csökkentéséhez, ezzel pedig az ország nemzetközi kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez.
A konstrukció hozzájárul az épületek (különös tekintettel a központi és helyi költségvetési szervek épületeire és az egyéb középületekre, valamint a vállalkozások üzemi és irodaépületeikre is), energia-takarékosság, - hatékonyság és megújuló energiafelhasználás fokozására irányuló beruházásainak megvalósításához, vissza nem térítendő támogatás formájában. A konstrukció elsősorban kis-közepes méretű projekteket támogat, a kedvezményezetti célcsoport és a regionális térkép szerint 30-70 % (ún. jövedelemtermelő projekt esetében 10-70%) mértékben.
Jelen kiírásban a pályázatok egyfordulós kiválasztási eljárás keretében kerülnek kiválasztásra. Ennek lényege, hogy a pályázónak egy részletesen kidolgozott projektet (Pályázati adatlap és megvalósíthatósági tanulmány, valamint egyéb kötelező mellékletek) szükséges benyújtani, mely alapján döntés születik, és támogatás esetén ezen projektjavaslat alapján valósítható meg a projekt.
PÁLYÁZÓK KÖRE

  • VÁLLALKOZÁS
  • KÖLTSÉGVETÉSI SZERV
  • NONPROFIT SZERVEZET
  • Egyéb gazdasági szervezet
  • Közoktatási feladatok ellátásában közremőködő intézmények
  • A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. Törvény 1. számú mellékletében felsorolt felsőoktatási intézmények

A PÁLYÁZAT TARTALMA
Támogatható tevékenységek köre
A konstrukció keretében csak energiahatékonyság fokozását valamely megújuló energiaforrás felhasználásával kombináló (továbbiakban: kombinált projekt) projektet lehet benyújtani.
Jelen pályázati konstrukció esetében az alábbi támogatható tevékenységekre lehet pályázni:
- Utólagos külső hőszigetelés
- Külső nyílászáró-csere
- Hővisszanyerő szellőzés létesítése
- napkollektorok alkalmazása használati melegvíz-termelésre és/vagy fűtésrásegítésre,
- biomassza, azon belül faapríték, fapellet, fabrikett, hasábfa tüzelő kazán használati melegvíz-termelésre, főtésre és/vagy fűtésrásegítésre geotermális energia hasznosítása
- geotermikus hőszivattyú alkalmazása használati melegvíztermelésre és/vagy fűtésrásegítésre.
- napelemek alkalmazása hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából, a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához.

Támogatás mértéke
Igen komplex, a projekt típusától, és ágazattól függően 30-70%
Támogatás összege
A jelen pályázat keretében elnyerhető támogatás összege minimum 1 millió Ft, maximum 500 millió Ft lehet.
Előleg igénylése
Előleget igényelhetnek azon projektelemek finanszírozására, amelyek esetében utólagos finanszírozási módot választottak a 281/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 19. § (4) bekezdés a) pontja szerint. A támogatási előleg mértéke az utófinanszírozott projektelemekhez kötődően megítélt támogatás 35 %-a lehet.
A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje
A pályázatok benyújtása 2009. március 20-tól folyamatosan lehetséges.


Kapcsolódó tartalom a Vállalkozás fejlesztési portálon:


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

marketing

Szűkebb értelemben: olyan vállalati tevékenység, amely a vevők/felhasználók igényeinek kielégítése érdekében elemzi a piacot, meghatározza az eladni kívánt termékeket és szolgáltatásokat, megismerteti azokat a fogyasztókkal, kialakítja az árakat, megszervezi az értékesítést és befolyá...