OHSAS 18001 tanúsítvány mgeszerzése

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

OHSAS 18001 szabvány

OHSAS 18001 tanúsítvány megszerzése

Munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszerek (MEB rendszerek) az OHSAS 18001-es szabvány alapján

A minőség- és a krnyezetirányítási rendszerekhez jól kapcsolható a Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Irányítási Rendszer (MEB) (az OHSAS 18001:1999 és a BS 8800:1996 sz. szabványok alapján)

Azok a vállalkozásvezetők, akik korábban bevezetett minőségirányítási rendszerüket folyamatosan fejlesztik, pontosan tudják, hogy az ISO 9001:2000 6.pontja már külön megemlíti a humánpolitikai szempontokat is, melyben a munkabiztonság és a foglalkozás-egészségügy egyaránt szerepel. A legújabb ISO szabványoknak megfelelő integrált rendszer kialakításához, a folyamatszerű megközelítéshez elengedhetetlenül szükségessé válik a munkabiztonsági és foglalkozás egészségügyi szempontok figyelembe vétele is.

OHSAS 18001 tanúsítvány mgeszerzése

Hosszú távon is kifizetődővé vlik az új típusú balesetbiztosítási rendszer miatt, a megfelelően kialakított MEB rendszer. Azok a vállakozások ugyanis, akik eleget tesznek a munkavédelmi törvényben is előírt kockázatelemzések és az abban feltárt problémákra megfelelő intézkedési tervet tudnak bemutatni, várhatóan alacsonyabb biztosítási díjat tudhatnak majd magukénak mint azok, akik erre nem fordítanak figyelmet.

Munkabiztonság és foglalkozás-egészségügy

A munkabiztonság és foglalkozás-egészségügy jelenlegi jogi szabályozásának való megfelelés sokkal könnyebben és átláthatóbban dokumentálható, jobban ellenőrizhető a vllalatvezetés és a hatóságok szempontjából is.

A téma jelenlegi jogi szabályozásának célja ugyan az, mint általában egy irányítási rendszernek: a folyamatos fejlesztés útján való újabb eredmények elérése. Jelen esetben természetesen a Munkabiztonsági és foglalkozás-egészségügyi eredményekről van szó.

A MEB (OHSAS 18001) rendszer kiépítésének főbb lépései:

Első feladat már még a tervezés és a bevezetés előtt az objektív helyzetfelmérés. Minden vállalatnak megvan a maga munkakultúrája, Hagyományosan koncentrál egyes biztonságtechnikai feladatokra, míg másokra kevesebb hangsúlyt fektet. Így kerülnek feltérképezésre a gyenge pontok, illetve vizsgálat a alá kerül a vállalat jogszabályi megfelelősége is.

Ez után lehet kitűzni a célokat és lehet meghatározni a vállalat munkabiztonsági és foglalkozás-egészségügyi politikáját is.

Ezzel egyidejűleg fontos feladat a rendszerről való tájékoztatás is. A rendszert alkalmazók elkötelezettségének érdekében. Elsősorban természetesen a felső vezetésről van szó.

Munkahelyi kockázatelemzés

Minden vállalat kell hogy rendelkezzék 2000. január elseje óta a munkavédelmi törvény szerint is kockázatelemzéssel. Ennek felülvizsgálata, átdolgozása, valamint az ebből származó intézkedési terv kidolgozása az egyik kulcs fontosságú feladat a rendszerépítés szempontjából.

Természetesen ki kell dolgozni azoknak a területeknek az eljárásait is, melyek minden irányítási rendszerben megtalálhatók (oktatás, belső auditok rendje, dokumentációs rendszer kialakítása stb.)

OHSAS 18001 audit

Végezetül következhet az OHSAS 18001 audit, mely a jogszabályi megfelelésen túl a folyamatos fejlődést is vizsgálja. A vállalatok számára minden esetben ajánlott időszakonként, hogy biztonságtechnikai rendszerüket, valamint az üzemet magát munkabiztonsági szempontból tvizsgáltatni.


Kapcsolódó tartalom a Vállalkozás fejlesztési portálon:


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

irányítás

összehangolt tevékenységek egy szervezet vezetésére és szabályozására MEGJEGYZÉS: Az angolban a "menedzsment" szó néha emberekre, vagyis egy személyre, vagy a személyek olyan csoportjára vonatkozik, akinek, vagy amelynek hatáskörébe és felelõsségi körébe...