Szennyezett ételek

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Ételeink és a rezisztens kórokozók

2008-05-30
Szerző: Gombos Krisztián


Cikk ajánlása Cikk myomtatása

Az antibiotikumok és más, mikróbák elleni szerek használata az élelmi láncban hozzájárul a rezisztens baktériumok szaporodásához, melyek az ételekkel átjuthatnak az emberekbe - közölte az Európai Unió élelmiszerhatósága.

A rezisztencia növekvő aggodalmat kelt, mivel az antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak a fertőzések elleni küzdelemben - áll az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nyilatkozatában. Ez egybeesik az állatoknál tapasztalt rezisztencia egyre gyakoribbá válásával a hivatal által megbízott szakértői csoport előzetes jelentése szerint.

Szigorítani kellene a higiéniai ellenőrzéseket az élelmi lánc minden egyes pontján, az állatorvoslásban felhasznált gyógyszerektől az élelmiszerek előállítási folyamatáig, hogy megelőzhető legyen az antimikrobális rezisztencia kifejlődése és terjedése - hangsúlyozta az EFSA nyilatkozata. Rezisztens baktériumokat legnagyobb mértékben a szárnyasok húsában, a tojásokban, a disznó- és marhahúsokban, valamint a friss salátákban találtak.

Szakértői vélemények

A szakértők úgy találták, hogy ezek a rezisztens baktériumokat hordozó állatokból származó mikróbák közvetlenül átjuthatnak a szennyezett ételekből az emberbe. A rezisztens baktériumok emberbe átkerülésének másik útja lehet olyan nyers élelmiszerek fogyasztása, melyek olyan területről származnak, ahol szennyvizet is tartalmazott az öntözővíz.

Az állati és növényi eredetű élelmiszerek egyaránt szennyeződhetnek rezisztens baktériumokkal az előkészítés során is. A pármai székhelyű EFSA további kutatásokat tart szükségesnek az antimikrobiális hatóanyagok élelmi láncban való használata és a rezisztens baktériumok emberbe való átjutása közti kapcsolatról.

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Kapcsolódó tartalom a Vállalkozás fejlesztési portálon:


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

ellenõrzés

a megfelelõség kiértékelése megfigyeléssel és ítéletalkotással, továbbá értelemszerûen méréssel, vizsgálattal vagy, idomszeres ellenõrzéssel [ISO/IEC Guide 2]