Az ISO 9001 és a minÅ‘ségirányÃtási alapelvek várható változásai
Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:
2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).
Előző | Vissza a cikkek listájához | Következő |
A jó higiénés gyakorlat biztosÃtását szolgáló HACCP rendszer alkalmazása az EU-csatlakozástól - 1
2008-11-01Szerző: Asztalos Karolina portál menedzser
Az élelmiszer-forgalmazási elÅ‘Ãrások változása a kereskedelemben. A GKM segédkönyvet adott ki
A Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között létesÃtett társulásról szóló 1991-ben aláÃrt és e megállapodást kihirdetÅ‘ 1994. évi I. tv. elÅ‘Ãrásaival összhangban hazánknak a higiénia terén - más területekkel együtt - az EU elÅ‘Ãrásaival összehangolt szabályokat kell elÅ‘Ãrnia és bevezetnie.
Veszélyelemzés
EbbÅ‘l adódik, hogy az élelmiszer-kereskedelemben az Európai Unióhoz való csatlakozás idejétÅ‘l alkalmazni kell a jó higiénés gyakorlat biztosÃtását szolgáló HACCP rendszert.
Ez az élelmiszer-biztonság szempontjából kritikus pontok meghatározásával, a HACCP rendszer (Hazard Analysis Critical Control Point, azaz Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok) elkészÃtéséhez használt elvek alapján történhet.
A rendszer alkalmazása fogyasztóvédelmi szempontból kiemelt fontosságú, "termÅ‘földtÅ‘l az asztalig" megközelÃtésű élelmiszerbiztonsági elven alapszik.
Minden tekintetben biztonságos élelmiszert ugyanis csak akkor vásárolhatunk és fogyaszthatunk, ha az eladásra kÃnált termék forgalmazásának minden szakaszában (termelés-feldolgozás-szállÃtás-raktározás-csomagolás-értékesÃtés) érvényesülnek a biztonsági, higiéniai követelmények.
A HACCP rendszer alkalmazásának a kereskedelemre vonatkozó kiterjesztése tehát azt a célt szolgálja, hogy a kÃvánt minÅ‘ségben legyártott áru a forgalmazás során is megÅ‘rizze kedvezÅ‘ tulajdonságát, élvezeti értékét.
A HACCP alkalmazásával összefüggÅ‘ új tÃpusú feladatok
A hazai kereskedelemben az élelmiszer-biztonság kérdése hagyományosan a kiemelt feladatok közé tartozik. Az élelmiszer-forgalmazás higiéniai szabályai a kereskedelemben régóta ismertek, amit jelez, hogy e szabályok korábban hatályos rendeletekben is elÅ‘Ãrásra kerültek.
E kérdést részletesen szabályozta pl. az élelmiszerek előállÃtásának és forgalmazásának higiéniai feltételeirÅ‘l szóló 17/1999 (II.10) FVM-EüM együttes rendelet.
2004. május 1-tÅ‘l a kereskedÅ‘k számára új tÃpusú feladatként alapvetÅ‘en az jelentkezik, hogy a csatlakozástól nem elégséges, ha az üzletben betartják a különbözÅ‘ higiéniai elÅ‘Ãrásokat.
A jövÅ‘ben az üzlet adottságai alapján ki kell dolgozni a sajátos, tehát az üzlet egyéni adottságainak megfelelÅ‘ jó higiénés gyakorlatot, és ezt rendszerbe foglaltan - az elÅ‘Ãrások betartását igazolható módon - dokumentálni kell.
Küldd el ismerősödnek!
Kapcsolódó tartalom a Vállalkozás fejlesztési portálon:
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
KérdezÅ‘: aranyvirag7 Kérdés: Tisztelt CÃm ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyÃlászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyÃlászáró cserére . A Válasz: Itt olvasható |
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
minõségcél |