Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai
Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:
2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).
HACCP
Miért van szüksége az Ön vállalatának HACCP-re?
Mert az Európai Unió minden tagállamában, így 2004 május 1-óta Magyarországon is, az EK 93/43/EEC direktívája előírása szerint: kötelező HACCP rendszert bevezetni és működtetni. Amennyiben ÖN élelmiszer előállítással, forgalmazással, kereskedelemmel foglalkozik, ezen törvény hatálya alá esik.
A HACCP rendszer költséges és bonyolult?
Mi a cég méretének és a tevékenység összetettségének függvényében alakítjuk ki HACCP rendszerét! Ha az Ön vállalkozása egy kis fagyizó, vagy élelmiszerbolt, vagy étterem, nem szükséges olyan hosszadalmas tanácsadás, mint egy konzervgyárban. Ha egy egyszerű és kedvező árú, és könnyen működtethető HACCP rendszert szeretne, kérje ajánlatunkat ide kattintva!
Pontosan mit is mond az Európai Unió törvénye a HACCP-ről?
"Az élelmiszergyártóknak azonosítaniuk kell tevékenységük minden olyan lépését, amely kritikus az élelmiszerek biztonsága szempontjából, és biztosítaniuk kell a megfelelő biztonsági eljárások azonosítását, bevezetését, fenntartását és felülvizsgálatát a HACCP rendszer kialakításához alkalmazott alapelvek alapján".
A HACCP alapelvei és végrehajtási lépései.
1. A veszélyelemzés teljeskörű végrehajtása: lista készítése a folyamat azon pontjairól, amelyekben bármilyen mértékű és jellegű veszélyek fordulhatnak elő. Ezt követi a veszélyek kockázatának, a megelőzésükre szolgáló intézkedések értékelése.
2. A lehetséges veszélyes pontok közül a kritikus szabályozási pontok meghatározása a teljes folyamatra vonatkozóan.
3. Az elemzett, elfogadott kritikus szabályozási pontokon a beavatkozási határok megállapítása.
4. A kritikus szabályozási pontok megfigyelő rendszerének kialakítása, a tervezett vizsgálatok és ellenőrzések meghatározása, a kapott adatok feldolgozási szablyainak kidolgozása.
5. A beavatkozó, javtó tevékenységek meghatározása a kritikus határértékek átlépése esetére.
6. Teljeskörű dokumentációs rendszer és eljrások kialakítása.
7. A megtervezett rendszer bevezetése és a munkatársak oktatása.
8. Eljárás bevezetése a HACCP értékelésére, igazolására, a rendszer működésének folyamatos, rendszeres ellenőrzésére.
A HACCP előnyei:
A STandard-Team Kft. segítségével vállalatának lehetősége nylik önálló HACCP kialakítására, mely később egyszerűen fejleszthető ISO 9000-es minőségirányítási rendszerré, illetve HACCP integrálására már meglévő minőségirányítási rendszerbe, mely annak részeként bevonható a rendszer tanúsítási területébe. Ha egy egyszer és kedvező árú, és könnyen működtethető HACCP rendszert szeretne, kérje ajánlatunkat ide kattintva.
Kapcsolódó tartalom a Vállalkozás fejlesztési portálon:
Auditor tanfolyamok
- ISO 9001és ISO 14001 belsõ auditori tanfolyamaink tapasztalatai, a résztvevõk véleménye
- HÍRDETÉS- EUREPGAP TANFOLYAM
HACCP cikkek
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Kérdező: aranyvirag7 Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére . A Válasz: Itt olvasható |
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
érvényesítés/jóváhagyás (validálás) |