A Hexa Kft. és az ISO 9001

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

A Hexa Kft. és az ISO 9001

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

A Hexa Szerszámgépipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetõjét kérdeztük a cégénél bevezetett MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerint minõségirányítási rendszer elsõ évének tapasztalatairól.

Hexa Szerszámgépipari és Kereskedelmi Kft.

A Hexa Kft. az ISO 9001 rendszer kiépítésre állami támogatást is kapott, mely a költségek felét fedezte. Kõszegi Úr éppen most írta meg a monitoring jelentést, melyet a minisztérium felé kell leadni a tanúsítást követõ évben, úgyhogy éppen nem régen gondolta át, milyen eredménye volt a cégnél az ISO 9001 bevezetsének.
>
Voltak pozitív és negatív
tapasztalataim is az ISO 9001 rendszerrel kapcsolatban. Pozítvumként magát a rendszert és annak hatását említeném. Ami jelentõsen javult az emberek munkához való hozzáállása: jobban odafigyelnek saját munkájukra, a pontos munkavégzésre. Magukévá tették azt az elvet, hogy precízebben, hiba nélkül kell dolgozniuk.

A munkák nyomon követése, az elvégzett feladatok dokumentálása is nagyon hasznosnak bizonyult: garanciális javításoknál nem kell mindent újra kitalálnunk, a papírokból minden elõkereshetõ. Ez hatékonyságnövekedéssel jrt.

Erõsödött a kollektív szellem is. Az elsõ éves audit elõtt (a céget az International Cert Hungary Kft auditálta) át kell gondolnunk egy pár dokumentáció szükségességét. A belsõ audit jó alkalom lesz, hogy azokat az elõírásokat, melyeket tavaly megalkottunk, azonban az év során nem használtunk, megszüntessük, és csak azok maradjanak meg, amelyek ténylegesen segítik a munkavégzést.

Negatív tapasztalatom volt maga a tanúsítvány megszerzésének hatása. Azt gondoltam megrendelõink majd ujjongani fognak, hogy beszállítójuk megszerezte az ISO 9001 szerinti tanúsítványt. Úgy látszik a szerszámgépiparban már mindenkinek van minõségirányítási rendszere, mert természetes tényként fogadták. A tanúsítvány nem hozza a gépiparban azt a pozitív szelekcit, amit vártam tõle. Talán érdemes lenne az ISO 14001 szerinti környezetirányítási rendszer szerinti tanúsítást is megszerezni, ez még nem annyira elterjedt mint az ISO 9001.

ISO 9001 hasznos?

Negatívként gondolkodom akkor is az ISO 9001 rendszerrõl, amikor némely partnerünk rendszerét látom. Most már, hogy tudom, milyen követelményei vannak az MSZ EN ISO 9001 szabványnak, azt gondoltam: Ez jó lesz nekünk, hiszen megköveteli a gépek jó állapotban tartását, a megfelelõ pontosság biztosítását. De látom, nem minden tanúsító veszi ennyire szigorúan a követelményeket, mint a miénk. Pedig ez nem ártana, hiszen csak rontja az ISO 9001 hírnevét és értékét. Partnereink foglalkozhatnának többet is a gépek karbantartásával, végeztethetnék ezt tervszerûen, úgy ahogy azt az ISO 9001 elõírja, de nagyon sokan nem teszik, és nem törõdnek ezzel. Gépeik megbízhatatlanok, pontosságuk a szabványokban elõírtak kétszerese.

Összességében azt tudom mondani, hogy ha nekem kellene szavaznom a standard-team.hu fõoldalán lévõ szavazáson, azt mondanám, hogy maga a rendszer nagyon hasznos és ez megérte a bevezetése, de a tanúsítvány számunkra nem hozott plusz eredményt.

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Kapcsolódó tartalom a Vállalkozás fejlesztési portálon:


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

marketingauditálás

Egy vállalat marketingkörnyezetének, -célkitűzéseinek, -stratégiájának és -tevékenységének átfogó, szisztematikus, független és rendszeresen ismétlődő vizsgálata, amelynek célja a problematikus területek meghatározása, valamint cselekvési terv kidolgozása a marketingteljesítmény javítására.