ISO 9002 minõsébiztosítási rendszer bevezetése és tanúsíttatása a TVK gyárfenntartónál. Az ügyvezetõ igazgató tapasztalatai.

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

ISO 9002 minõsébiztosítási rendszer bevezetése és tanúsíttatása a TVK gyárfenntartónál. Az ügyvezetõ igazgató tapasztalatai.

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

A TVK Gyárfenntartó Kft.  egy másik tanácsadó céggel kezdte el az ISO 9002 rendszer bevezetését még 1999-ben, majd a STnadard-Team Kft. segítségével szerezte meg a tanúsítványt. Hogyan, és milyen tapasztalatokkal? Cikkünkbõl kiderül.

 

 

ISO 9001 minõségirányítási, ISO 14001 környezetirányítási rendszer kiépítéséhez, pályázatok írásához kérje ajánlatunkat itt!

 

A Tiszai Gáyrfenntartó Kft. 2001-ben szerezte meg az ISO 9002 minõségbiztosítási szabványnak való megfelelõséget igazoló tanúsítványt. Kalászi Istvánt, a vállalat ügyvezetõ igazgatóját kérdeztük az elmúlt évek tapasztalatairól:

- Miért döntöttek annak idején a minõségbiztosítási rendszer bevezetése mellett?

- K.I: A minõségbiztosítási rendszer kiépítésébe azért kezdtünk bele, mert legnagyobb (s abban az idõben szinte egyetlen) vevõnk, a TVK Rt megkövetelte az ISO tanúsítvány meglétét. Célunk az volt, hogy a lehetõ legolcsóbban szerezzünk tanúsítványt, így egy munkatársunkat, aki jól ismerte a TVK Rt rendszerét beiskoláztuk egy pár napos tanfolyamra, gynevezett csoportos felkészítésre egy Budapesti tanácsadó cég szervezésében, és kollegánkra bíztuk a minõségbiztosítási rendszer kidolgozását. Az eredmény: kezelhetetlen, túlszabályozott rendszer, sok kárba menet pénz és energia. A végén már a pályázatai határidõ betartása is veszélybe kerül, így mégiscsak a STandard-Team Kft., mint tanácsadó cég bevonása mellett döntöttünk. Ennek eredményként sikerült határidõre megszerezni a tanúsítványt, s „mellékesen” egy jól mûködõ rendszert is kaptunk vele.

- Megérte bevezetni az ISO 9002-es minõségbiztosítási rendszert?

- K.I: Mindenképpen, hiszen a tanúsítvány megszerzése nélkül nem is maradhattunk volna talpon, és azok a dolgok, amit a szabvny megkövetel, ma már jogszabályi követelményként, alapvetõ vevõi elvárásként is megjelennek. Tehát ezen elõírásoknak egyébként is meg kell felelnünk, de így van egy mindenre kiterjedõ, hatékonyan mûködõ rendszerünk.

Összességében azt mondhatom, két részre bontható a minõségirányítási rendszer jelentõsége. Egyrészt amit a tanúsítvány megléte jelent kifelé, másrészt, amit a szabványnak megfelelõen mûködõ rendszer biztosít szervezeten belül. Én fõleg, ezt a rendet emelném ki.

- Mit jelent a Tiszai Gyárfenntartó esetében ez a rend a gyakorlatban? A feljegyzések pontos vezetését?

- A papírok vezetése fontos, de ez csupán egy része annak, ami a mindenre kiterjedõ rendet jelenti. Ide tartozik a telephely, az üzem, a külsõ munkaterületek rendezettsége, az anyagtárolása, a félkész és késztermékek megfelelõ kezelése, a külsõ elõírások pontos betartása. Ezek legalább akkora hatással vannak a vevõi elgedettségre, mint a tanúsítvány megléte.

- Milyen hátrányai voltak a bevezetett ISO rendszernek?

- Az ISO 9002 szerinti minõségbiztosítási rendszerben a szabvány sok adminisztrációt követelt, ez mindenképpen nagy teher volt munkatársaink számára. Az elmúlt évben azonban bevezettük az ISO 9001:2000 szabvány szerinti minõségirányítási rendszert, mely már sokkal kedvezõbb a hozzánk hasonló kis- és közép vállalatok számára. Kevesebb lett az adminisztráció, és nagyon hasznos, hogy a vállalatirányítás tervezése is bekerült a rendszerbe. Azt, hogy az elmúlt évben a TVK Rt-ben végzett sokmilliárdos nagyberuházásban megbízást kaptunk, a munkát reklamáció mentesen elvégeztük, és mindezt úgy, hogy nem volt szükség ideiglenes létszámbõvítésre, alvállalkozók bevonására nagyban köszönhetjük a stabilan mûködõ minõségirányítási rendszerünknek.

A tanúsító a következõképpen összegezte tapasztalatait a megújító audit után: A Tiszai Gyárfenntartó Kft.-nél nemcsak megfelel az ISO 9001 szabvány követelményeinek, de egy valóban jól mûködõ vállalatirányítási rendszert mûködtet. Minden munkatárs tisztában van a feladatával, hatskörével, és akkor is tudják mi a teendõ, ha pillanatnyi probléma merül fel. A cég igen jelentõs fejlõdésen ment át mióta bevezette a minõségbiztosítási, illetve minõségirányítási rendszert, s ez a fejlõdés a minõség színvonalában, a gazdasági eredményekben, az infrastruktúrában egyaránt látványosan megmutatkozik.

 

Amennyiben Ön is egy ilyen hatékony, jól mûködõ ISO 9001 rendszert szeretne, kérje ajánlatunkat ide kattintva!

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

mérõeszköz

mérõmûszer, szoftver, etalon, anyagminta, segédberendezés, vagy ezek kombinációja, amely egy mérési folyamat elvégzéséhez szükséges