Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai
Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:
2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).
Előző | Vissza a cikkek listájához | Következő |
A jó higiénés gyakorlat biztosítását szolgáló HACCP rendszer alkalmazása az EU-csatlakozástól - 1
2008-11-01Szerző: Asztalos Karolina portál menedzser
Az élelmiszer-forgalmazási előírások változása a kereskedelemben. A GKM segédkönyvet adott ki
A Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között létesített társulásról szóló 1991-ben aláírt és e megállapodást kihirdető 1994. évi I. tv. előírásaival összhangban hazánknak a higiénia terén - más területekkel együtt - az EU előírásaival összehangolt szabályokat kell előírnia és bevezetnie.
Veszélyelemzés
Ebből adódik, hogy az élelmiszer-kereskedelemben az Európai Unióhoz való csatlakozs idejétől alkalmazni kell a jó higiénés gyakorlat biztosítását szolgáló HACCP rendszert.
Ez az élelmiszer-biztonság szempontjából kritikus pontok meghatározásával, a HACCP rendszer (Hazard Analysis Critical Control Point, azaz Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok) elkészítéséhez használt elvek alapján történhet.
A rendszer alkalmazása fogyasztóvédelmi szempontból kiemelt fontosságú, "termőföldtől az asztalig" megközelítésű élelmiszerbiztonsági elven alapszik.
Minden tekintetben biztonságos élelmiszert ugyanis csak akkor vásárolhatunk és fogyaszthatunk, ha az eladásra kínált termék forgalmazásának minden szakaszában (termelés-feldolgozás-szállítás-raktározás-csomagolás-értékesítés) érvényesülnek a biztonsági, higiéniai követelmények.
A HACCP rendszer alkalmazásának a kereskedelemre vonatkozó kiterjesztése tehát azt a célt szolgálja, hogy a kívánt minőségben legyártott áru a forgalmazás során is megőrizze kedvező tulajdonságát, élvezeti értékét.
A HACCP alkalmazásával összefüggő új típusú feladatok
A hazai kereskedelemben az élelmiszer-biztonság kérdése hagyományosan a kiemelt feladatok közé tartozik. Az élelmiszer-forgalmazás higiéniai szabályai a kereskedelemben régóta ismertek, amit jelez, hogy e szabályok korábban hatályos rendeletekben is előírásra kerültek.
E kérdést részletesen szabályozta pl. az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának higiéniai feltételeiről szóló 17/1999 (II.10) FVM-EüM együttes rendelet.
2004. május 1-től a kereskedők számára új típusú feladatként alapvetően az jelentkezik, hogy a csatlakozástl nem elégséges, ha az üzletben betartják a különböző higiéniai előírásokat.
A jövőben az üzlet adottságai alapján ki kell dolgozni a sajátos, tehát az üzlet egyéni adottságainak megfelelő jó higiénés gyakorlatot, és ezt rendszerbe foglaltan - az előírások betartását igazolható módon - dokumentálni kell.
Küldd el ismerősödnek!
Kapcsolódó tartalom a Vállalkozás fejlesztési portálon:
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Kérdező: aranyvirag7 Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére . A Válasz: Itt olvasható |
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
környezeti cél |