ISO 14004 szabvány segítségével az ISO 14001 szabvány 4.1. pontjának alkalmazása kis és közepes vállalkozásoknál

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

ISO 14004 szabvány segítsgvel az ISO 14001 szabvány 4.1. pontjának alkalmazása kis és közepes vállalkozásoknál

2008-03-11


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

Környezetirányítás alapiskola 6. rész. ISO 14001 környezetirányítási rendszer megismertetését célzó online alapiskolánk ezen részében a környezetközpontú irányítási rendszer modelljével foglalkozunk.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

6. rész, A környezetközpontú irányítási rendszer modellje.

 

A PDCA és a környezetirányítás

PDCA: Plan: tervezni, Do: végrehajtani, Check: Ellenõrizni, Act: intézkedni (az ellenõrzések eredménye alapján). A PDCA egy szakadatlan, ismétlõdõ folyamat, amely a szervezet számára lehetõvé teszi, hogy kidolgozza, bevezesse és fenntartsa és folyamatosan fejlessze a környezetirányítási rendszerét. 
Az elv természetesen nem csak a KIR esetén használható, bármely menedzsment rendszer mûködéséhez, fejlesztéséhez hasznos lehet.

Tervezés

Ez igazán egyszernek tûnik, a tervezés nem más, mint a clok kitûzése. Vagy ennyire azért mégsem egyszerû a helyzet? Mit ért az ISO 14001 szabvány tervezés, tervezési folyamat alatt? Nézzük meg az ISO 14004 vonatkozó tanácsait!

A tervezés egy szakadatlan folyamat, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy:

1) Azonosítsa a környezeti tényezõket és a velük kapcsolatos környezeti hatásokat
2) Azonosítsa és kísérje figyelemmel a vonatkozó jogszabályi és egyéb követelményeket és tûzzön ki kritériumokat a belsõ teljesítményre vonatkozóan, ahol az szükséges
3) tûzzön ki környezeti célokat és elõirányzatokat, továbbá fogalmazzon meg programo(ka)t ezek eléréséhez és
4) fogalmazzon meg és használjon teljesítmény-mérõszámokat.

Mint látjuk, a célok kitûzése valóban a tervezés része, de ennél kicsit többrõl van szó. De mit kell tervezni a környezeti tényezõk, hatások, a jogi és egyéb követelmények azonosításán?
A környezetközpontú irányítási rendszerek kiépítése során az elsõ lépések egyike a környezeti tényezõk és hatsok meghatározása, értékelése. Késõbb, a rendszer mûködése alatt rendszeresen felül kell vizsgálni a kezdetekben azonosított tényezõket, hatásokat, mivel ezek változhatnak, megszûnhetnek, újak keletkezhetnek. Ha a folyamat nem tervszerûen zajlik, fennáll a veszély, hogy a rendszeres értékelés csupán a jelentõségre korlátozódik, egy megjelenõ új tényezõ vagy hatás már nem kerül azonosításra. Hasonló a helyzet a jogszabályokkal, egyéb követelményekkel. Nem elég egyszer meghatározni a cégre vonatkozó jogi és egyéb követelnyeket, ezeket rendszeresen, tervszerûen felül kell vizsgálni. A tervezés ebben az esetben lehet a felülvizsgálat rendszerességének meghatározása.

Végrehajtás:

Azaz a környezetirányítási rendszer mûködése. A használható módszereket a késõbbiek során, az ISO 14001 kapcsolódó fejezeteinek elemzésekor ismertetjük.

Az ISO 14004 az alábbiakban határozza meg a KIR mûködésének ismérveit:

1) az irányítás felépítésének meghatározása, szerepek és felelõsségi körök kiosztása, elegendõ hatáskör biztosítása,
A környezetirányítással kapcsolatos felelõsségi és hatáskörök meghatározása is követelmény! Ezt célszerû a meglévõ munkaköri leírásokba beépíteni. Hasznos, ha nem csak a vezetõség tagjai számára határozzák meg a KIR-rel kapcsolatos feladatokat. Például a hulladékok megfelelõ kezelése, a veszélyes anyagok elõírás szerinti felhasználása is követelmnyként határozható meg a dolgozók munkaköri leírásában.
2) gondoskodás megfelelõ erõforrásokról
Ez éppúgy a vezetõség felelõssége, mint az ISO 9001 esetén
3) a szervezetnél vagy annak megbízásából dolgozó személyek képzése, tovább tudatosságuk és felkészültségük biztosítása
A képzést, a tudatosságot nem csak az alkalmazottak, de a szervezet megbízásából dolgozó alvállalkozók smára is biztosítani kell.

4) folyamatok kialakítása belsõ s küls kommunikációhoz
5) dokumentáció kialakítása és fenntartása
6) a dokumentumok kezelésének kialakítása és bevezetése, (belsõ és külsõ keletkezésû dokumentumok)
7) a mûködés szabályozásá(ai)nak kialakítása és fenntartsa
8) a vészhelyzetekre való felkészülés és reagálás biztosítása.

Ellenõrzés:

Az ISO 14004 szerint ez nem más, mint: a környezetközpontú irányítási rendszer folyamatainak értékelése
1) folyamatos figyelemmel kísérés és mérés.
2) a megfelelõség állapotának kiértékelése
3) a nemmegfelelõségek feltárása, helyesbítõ és megelõzõ tevékenység végzése
4) feljegyzések kezelése,
5) rendszeres belsõ auditok végzése r /> Mit kell mérni, mit és hogyan kell figyelemmel kísérni? Ebben az esetben az ISO 14001 határozottabb követelményeket fogalmaz meg, mint az ISO 9001, ezekre az egyes szabványfejezetek ismertetése során térünk ki. Megnyugtatásul azok számára, akik aggódnának, hogy a környezetirányísi rendszer bevezetése miatt még ezen a téren is plusz követelmények lépnek fel: a mréssel, figyelemmel kíséréssel kapcsolatos konkrét, és szigorú követelményeket a jogszabályok tartalmazzák, tehát környezetirányítási rendszer nélkül is adottak, csak nem biztos, hogy tudnak róla, figyelnek rá…

Intézkedés:
átvizsgálás és intézkedés a környezetközpontú irántási rendszer továbbfejlesztésére
1) megfelelõ idõközönként elvégezni a környezetközpontú irányítási rendszer vezetõségi átvizsgálását (hasonóan az ISO 9001-hez)
És 2) a továbbfejlesztés területeinek kijelölése
Ez a szakadatlan folyamat lehetõvé teszi, hogy a szervezet folyamatosan fejlessze környezetközpontú irányítási rendszerét és általános környezeti teljesítményét.

 ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

 

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/consult/tpl.consultBlock.php on line 32
Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható


Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/clients/client1/web122/web/templates/dictionary/tpl.dictionaryBlock.php on line 32
Szakszótár

direct response

Válaszra ösztönző Direct Marketing vagy egyéb marketing tevékenység. Eszközei lehetnek: válaszlevelezőlap, kuponos hirdetés, hirdetésben megjelenő telefonszám, E-mail postaláda, stb.